CROW Academie: Alle cursussen gaan zo veel mogelijk online door. Meer informatie

Gerelateerd


IMBOR en IMWV hebben elkaar gevonden

04-03-2019

CROW heeft alle kennis rond IMBOR en IMWV gebundeld in de nieuwe Online Kennismodule IMBOR en IMWV. De kennismodule bevat onder andere alle relevante tabellen van de beide informatiemodellen, voor praktisch gebruik in de praktijk van de vakgebieden ‘beheer openbare ruimte’ en ‘wegen en verkeer’. CROW heeft het IMBOR en het IMWV in samenwerking met Geonovum en organisaties uit het werkveld ontwikkeld.

IMBOR

Er gaat jaarlijks veel geld om in het beheer van de openbare ruimte. De basis voor goede begrotingen en planningen is ‘areaal op orde’. Hiervoor heeft CROW het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR) ontwikkeld. Het IMBOR uniformeert begrippen voor het vakgebied ‘beheer openbare ruimte’ en ondersteunt daarmee beheerders bij het integraal beheer. Hierdoor spreekt iedereen die betrokken is bij het beheer van de openbare ruimte dezelfde ‘taal’. Dit verbetert de samenwerking, vergemakkelijkt de uitwisseling, voorkomt het maken van fouten en bespaart kosten.

IMWV

IMWV staat voor Informatie Model Wegen en Verkeer. Dit is het landelijke afsprakenstelsel om begrippen binnen de vakwereld van de verkeerskunde te uniformeren. Hierdoor spreekt iedereen die betrokken is bij het verzamelen en opslaan van wegen- en verkeergegevens dezelfde ‘taal’. Dit verbetert de samenwerking, vergemakkelijkt de uitwisseling, voorkomt het maken van fouten en bespaart kosten. Het vergroot ook de efficiëntie: de informatie hoeft slechts één keer verzameld te worden om vervolgens voor allerlei vraagstukken gebruikt te worden. Bovendien maakt het regionale, provinciale, landelijke studies en benchmarking eenvoudiger.

Belangrijkste voordelen

Het IMBOR en het IMWV zijn in samenhang ontwikkeld, en worden daarom in één kennismodule beschikbaar gesteld. De belangrijkste voordelen op een rij:

  1. Efficiëntere communicatie, eenvoudiger benchmarken en gegevens uitwisselen.
  2. Basis voor ‘areaal op orde’ bij assetmanagement.
  3. Afstemming met BGT-IMGeo en andere standaarden is geregeld.
  4. Basis voor integraal werken.
  5. Basis voor inrichting beheersystemen openbare ruimte.
  6. Betere afstemming op de beheerpraktijk en uitgangspunten van assetmanagement.
  7. Uniforme vastlegging van verkeersgegevens voor verkeerskundige vraagstukken.
  8. Uniforme beschrijvingen van de benamingen van verkeerskundige objecten en verkeersgegevens, met de bijbehorende kenmerken en waarden.

Twee smaken

De Online Kennismodule ‘IMBOR en IMWV Basis’ bevat IMBOR versie 2018 en IMWV versie 2018, met alle bijbehorende toelichtende teksten, tabellen met objectgegevens, waardenlijsten en definities.
Daarnaast is er een Plus-abonnement beschikbaar. De Online Kennismodule ‘IMBOR en IMWV Plus’ bevat de inhoud van de kennismodule ‘IMBOR en IMWV Basis’ met als extra onderdeel de CROW-Datacatalogus Openbare Ruimte (met IMBOR-Catalogus).

Meer informatie

Scroll naar boven