CROW Academie: Alle cursussen gaan zo veel mogelijk online door. Meer informatie

Kennissessie over MaaS en openbaar vervoer

13-10-2020

CROW-KpVV hield op 1 oktober een kennissessie over MaaS en openbaar vervoer. Tijdens die bijeenkomst kwamen de recente KpVV-publicaties over MaaS aan de orde. En de MaaS-pilot in Leidsche Rijn.

Kennisdocumenten die tijdens de digitale sessie de revue passeerden waren de MaaS-eisen, waarvan de tweede versie in concept gereed is, de notities over de MaaS-uitwisselingslaag en over de effecten en uitdagingen van MaaS. Ook het Woordenboek Reizigerskenmerken kwam voorbij, dat kan helpen om een passend reisproduct aan te bieden.

Tijdens de sessie bleek al dat er diverse invalshoeken zijn voor MaaS. Variërend van de harde afspraken in de concessieverlening, delen van kennis en ervaring uit de zeven MaaS-pilots en andere initiatieven, tot het maken van een beleidskader voor aanvullende of andere mobiliteit waar veel overheden zich nu over buigen.

Op aangeven van de provincie Zuid-Holland is besproken om vaker bij elkaar te komen als ov-autoriteiten. Het lijkt ons goed om elkaar in november weer digitaal te ontmoeten, als het project dat we opzetten over flexvervoer een stap verder is.
 

MaaS-pilot Leidsche Rijn

Vrijdag 18 september was de kick-off van de MaaS-pilot Leidsche Rijn. Via de Gaiyo-app kunnen de 81.000 inwoners van de wijken Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern straks efficiënter reizen via openbaar vervoer, scooter, deelauto of OV-fiets. Dan kunnen ze de auto laten staan en de groeiende files mijden. Het is het eerste van zeven MaaS-projecten die het ministerie van IenM in samenwerking met diverse regio’s in Nederland heeft geïnitieerd.

De pilot en de app werden op bijzondere wijze gelanceerd op het Brusselplein in Leidsche Rijn-Centrum. Alle vervoerdiensten die worden aangeboden in de Gaiyo-app waren vertegenwoordigd tijdens de kick-off. Verder hadden vier Leidsche Rijners de afgelopen weken kennis gemaakt met de nieuwe app. Zij spelen de hoofdrol in een korte film die werd getoond waarin ze een typische groep forensen uit de wijk vertegenwoordigden: van een ‘fanatieke automobilist’ tot de ‘recreatieve reiziger’. Zie ook: https://goedopweg.nl/projecten/mobility-as-a-service

Download hier de presentatie van de sessie MaaS en openbaar vervoer

Lees ook de terugblik op het tweede MaaS Kenniscafé: MaaS en Deelmobiliteit

Scroll naar boven