Het Kennisprogramma Beheer en Bouw Infrastructuur (KpBBI) is een initiatief van CROW dat zich richt op het ontwikkelen, delen en toepassen van kennis voor de duurzame inrichting, bouw en het beheer van infrastructuur in Nederland. Het programma speelt hierin een sleutelrol door professionals in publieke en private sectoren handelingsperspectief te bieden en ze te ondersteunen bij het realiseren van complexe maatschappelijke opgaven.
Nederland staat voor grote uitdagingen op het gebied van infrastructuur en de fysieke leefomgeving. Denk aan het onderhoud, de renovatie en vervanging van verouderde infrastructuur, het verduurzamen van de infrasector, klimaatadaptatie en het behouden en bevorderen van biodiversiteit. Tegelijkertijd zijn er groeiende capaciteitsproblemen in de sector, zoals een tekort aan technisch personeel en stijgende kosten.
KpBBI is in 2024 opgericht om deze uitdagingen aan te pakken. Het programma biedt een onafhankelijke en uniforme kennisbasis waarmee opdrachtgevers, opdrachtnemers en hun adviseurs betere keuzes kunnen maken. Met kennisontwikkeling en door samenwerking tussen overheden, het bedrijfsleven en kennisinstellingen stimuleert het programma innovatie, efficiëntie en duurzaamheid in de infrasector.
Het programma draagt namens alle provincies financieel bij aan kennisontwikkelingsprojecten van CROW. Die projecten richten zich op verschillende thema’s, zoals verduurzaming van infrastructuur en verkeersveiligheid.
Focus op thema's
KpBBI richt zich op een aantal thema’s die cruciaal en van invloed zijn op de toekomst van onze infrastructuur. Dit zijn de belangrijkste thema’s:
Verkeersveiligheid
Het streven naar nul verkeersdoden in 2050 vraagt om innovatieve oplossingen voor een veilige fysieke infrastructuur. Het KpBBI vertaalt de nieuwste inzichten naar praktische richtlijnen voor ontwerp, onderhoud en verkeersmanagement.
Verduurzaming infrastructuur
De bouw- en infrastructuursector moet drastisch verduurzamen. Het programma ondersteunt de overgang naar klimaatneutrale en circulaire werkwijzen, onder andere door het laten ontwikkelen en updaten van standaarden en richtlijnen voor het hergebruik van materialen. Verder geeft het kennisprogramma handelingsperspectief op het gebied van klimaatadaptatie en biodiversiteit.
Renovatie- en vervangingsopgave
Veel viaducten, bruggen en andere kunstwerken naderen het einde van hun levensduur. Het KpBBI richt zich op kennisontwikkeling voor het technisch beoordelen, onderhouden en toekomstbestendig maken van deze cruciale infrastructuur.
Datagedreven assetmanagement
Professionals binnen de infrasector krijgen steeds vaker te maken opgaven die integraal en meerjarig opgepakt moeten worden. Om grip te krijgen op de langjarige kosten, prestaties en risico’s werkt het KpBBI-programma aan een uniforme proceskennis om keuzen en afwegingen te kunnen maken. Daarnaast werkt het aan standaarden en methoden om met behulp van data ondersteuning te bieden aan benodigde informatie voor de bouw- en beheerprocessen.
Slimme infrastructuur
Innovatieve technologieën en digitalisering bieden nieuwe kansen voor efficiënter beheer en gebruik van infrastructuur. KpBBI draagt bij aan projecten die werken aan datastandaarden en slimme oplossingen voor verkeersmanagement en assetinformatie.
Partnerschap bouwproces
Door betere samenwerking tussen opdrachtgevers, opdrachtnemers en ketenpartners kunnen projecten efficiënter en effectiever worden uitgevoerd. Het programma ondersteunt dit met kennis en methoden voor aanbesteding, contracteren en projectmanagement.
Zo werkt KpBBI
Het programma is gebaseerd op samenwerking en kennisdeling in de infrasector. CROW faciliteert de ontwikkeling van kennis door samen te werken met overheden, kennisinstituten, onderwijsinstellingen en marktpartijen.
Hierbij maakt CROW gebruik van werkgroepen, het uitvoeren van pilots, het organiseren van (online) bijeenkomsten en consultatierondes. De ontwikkelde kennis wordt vrij beschikbaar gesteld via onder andere richtlijnen, handreikingen en instrumenten die professionals in de praktijk direct kunnen toepassen.
Het versnellen van innovaties is ook belangrijk in de keuzes die het programma maakt. Hoewel het KpBBI zelf geen innovaties ontwikkelt, helpt het programma om kansrijke innovaties snel en effectief in de praktijk toe te passen.
Activiteiten en jaarverslag
Hieronder staan een aantal voorbeelden van kennis uit de activiteiten die door KpBBI zijn ondersteund. Deze voorbeelden laten zien hoe het programma bijdraagt aan praktische kennis die handelingsperspectief geven aan professionals voor de opgaven in de infrasector. Ook wordt hier het jaarverslag van het KpBBI gepubliceerd, waarin de voortgang en resultaten van het programma worden toegelicht.
Rekenmodel Digitalisering Openbare Ruimte
Het Rekenmodel Digitalisering Openbare Ruimte is een praktische tool speciaal ontwikkeld voor gemeenten. Hiermee maak je de financiële impact van investeren in dataharmonisatie in de gemeentelijke organisatie inzichtelijk.
Het rekenmodel berekent de kosten en baten van het invoeren van datastandaarden voor objecten in de openbare ruimte. Daardoor bepaal je als gemeente eenvoudiger het omslagpunt waarop de investering rendabel wordt. Daarnaast biedt het rekenmodel inzicht in de structurele voordelen op het gebied van efficiëntie en duurzaamheid.
Transitie naar GC-toolkit
Als je als opdrachtgever of opdrachtnemer gebruik maakt van geïntegreerde contracten is de kans groot dat je ergens tegenaan loopt wat onduidelijk is, niet lekker werkt of iets waar een beter proces voor kan worden ingericht. Met het project ‘GC-toolkit’ maakt CROW het opstellen, lezen en uitvoeren van UAV-GC-contracten eenvoudiger en begrijpelijker.
Webinar Landelijke Richtlijn Bediening Beweegbare Bruggen
De richtlijn werkt als landelijk kader en helpt om de veiligheid bij beweegbare bruggen verder te vergroten, zowel voor de bedienaar als de weg- en vaarweggebruikers. Deze bijeenkomst geeft een beeld van de stand van zaken en wat deze richtlijn gaat betekenen voor het werk van het bedienen van beweegbare bruggen.
Meer weten?
Heb je een vraag of wil je meer weten over het programma KpBBI? Neem dan contact op met Simon Buwalda.