Thema Assetmanagement
Redactie
Wat wil jij leren over het beheer van de openbare ruimte? Roland Buijs is de docent die vanuit zijn jarenlange praktijkervaring graag zijn kennis en ervaring overbrengt.
Roland Buijs al ruim 20 jaar actief in het Beheer van de Openbare Ruimte. Dat is natuurlijk een heel breed werkveld, dus hij neemt ons mee in wat dit specifiek voor hem betekent en dat is meer dan zijn hobby tuinieren.
Roland is werkzaam als projectleider bij Beheeraccent, een adviesbureau voor het dagelijks beheer van de openbare ruimte.
Naast tuinieren kun je Roland ook vinden op de tennisbaan. Zowel zakelijk als privé veel buiten te vinden dus.
Roland in welk ‘CROW werkveld’ ben jij actief en hoe lang al?
Ik ben actief in het Beheer Openbare Ruimte. Dat is natuurlijk een heel breed werkveld, dus iets specifieker: mijn werk richt zich vooral op advisering op het gebied van het dagelijks beheer en onderhoud (groen en reiniging). Ik houd me hierbinnen vooral bezig met contractvorming, directievoering en toezicht en beeldgestuurd werken. Ik loop hierin al wel even mee, inmiddels al een jaar of 20…
Een buitenruimte kan nog zo hoogwaardig zijn aangelegd, uiteindelijk bepaalt het beheer in belangrijke mate het succes. Je ziet dit ook terug als gebruikers van de openbare ruimte gevraagd wordt naar hun beleving. Het op efficiënte en effectieve wijze beheren van de openbare ruimte is wat mij aanspreekt. Hoe sluit je zo goed mogelijk aan op de wensen van de gebruiker en hoe zorg je er voor dat het werk bovendien slim wordt uitgevoerd?
Hoe ben je bij CROW terechtgekomen als docent?
Na mijn studie aan de HAS Den Bosch heb ik 10 jaar voor de gemeente Tilburg gewerkt in verschillende rollen, maar steeds in relatie tot beheer van de openbare ruimte. In die periode ben ik actief betrokken als CROW werkgroeplid bij verschillende onderwerpen. Zodoende ben ik steeds meer betrokken geraakt bij CROW.
Vervolgens ben ik in 2009 gestart met Beheeraccent, een ingenieursbureau dat zich bezig houdt met alle aspecten rondom beeldgestuurd beheer van de openbare ruimte.
Voor welke cursus(sen) en hoe lang ben je inmiddels al docent voor CROW?
Ik ben zo’n 10 jaar docent bij CROW. Tegenwoordig voor de training Inspecteur Beeldkwaliteit en het bijbehorende praktijkexamen Inspecteur Beeldkwaliteit.
Wat vind jij het mooiste aan het docentschap en wat is je grootste uitdaging?
Het mooiste zijn de praktijkervaringen van de cursisten. Dit maakt het vak levendig en geeft verdieping aan de trainingen. Ik blijf hierdoor zelf ook voeling houden met de praktijk. Bovendien wordt je netwerk hierdoor steeds verder uitgebreid.
Welke doorontwikkeling zou je graag zien op het gebied van cursussen? En welke rol zou je hierbij willen of kunnen spelen?
Inhoudelijk zou ik met name aan de beeldsystematiek een verdere verdieping willen geven. Tijdens de trainingen kom ik regelmatig situaties tegen die nog onvoldoende in de publicaties zijn ondervangen.
Op didactisch gebied zou ik mijn verhaal wel willen ondersteunen met een instructiefilm en handboek. Ik kan hiervoor de inhoud grotendeels al aandragen.
Welke ontwikkelingen spelen er binnen het werkveld waarvoor jij cursussen geeft?
Op dit moment de verschillende contractvormen, maar ook het verschuiven van beeldgestuurd werken naar sturen op waarden zoals beleving, ecologie, etc.
Wat is de toegevoegde waarde van de cursus in relatie tot de markt?
Vrijwel iedere beheerder van de openbare ruimte maakt gebruik van de beeldsystematiek van CROW. De afgelopen jaren heeft het beeldgericht werken niet alleen veel terrein gewonnen, maar is er ook een degelijke standaard neergezet. De training ‘Inspecteur Beeldkwaliteit’ behandelt alle relevante onderdelen van deze standaard en gaat bovendien ook in op allerlei praktische voorbeelden, waar je als inspecteur mee te maken krijgt. Het vormt een goede basis voor degene die het Certificaat Inspecteur beeldkwaliteit willen behalen.
Aan welk werkveld/thema geef jij het estafettestokje door? En waarom?
Ik geef het estafette stokje door aan een docent Assetmanagement. Dit sluit namelijk goed aan op de onderwerpen waarin ik cursussen geef. Ik ben benieuwd of dit door de docent assetmanagement ook zo ervaren wordt en of de link naar beeldgestuurd werken gelegd wordt.
Omdat zowel Roland als onze vorige docent Bas Doms het stokje doorgeven aan thema Assetmanagement, maken we over 2 weken kennis met Arie Oskam.
Delen via