Praktijkexamen Inspecteur Beeldkwaliteit

 • Productgroep: Online cursus
 • Thema: Beeldkwaliteit, Beeldkwaliteit

Gemeenten in Nederland werken met beeldkwaliteitsniveaus voor het onderhoud van de openbare ruimte. Beeldkwaliteitsmetingen worden uitgevoerd om de beoogde kwaliteitsniveaus te monitoren en te realiseren. De metingen zijn de basis voor verschillende gemeentelijke doeleinden. Het is daarom belangrijk dat de beeldkwaliteitsmetingen worden uitgevoerd door goed opgeleide, gecertificeerde inspecteurs. Dit praktijkexamen is de laatste officiële en daarmee verplichte stap naar het behalen van het CROW Certificaat Inspecteur Beeldkwaliteit. 

Schrijf u in voor het examen en vul ook direct het intakeformulier in

Wilt u zich inschrijven voor dit examen? Vul dan ook meteen het intake formulier in zodat wij een goede inschatting kunnen maken of u voldoende praktijkervaring heeft met het buiten beoordelen van beeldkwaliteit volgens de KOR 2018. 

 
€ 1.075,00
excl. 21% btw
 • Waarvoor is het praktijkexamen?

  Tijdens dit examen wordt gekeken of u beschikt over de praktische kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het behalen van het CROW Certificaat Inspecteur Beeldkwaliteit. Slaagt u voor het praktijkexamen, dan mag u zich CROW-gecertificeerd Inspecteur Beeldkwaliteit noemen (zie ook tabblad Certificaat).

  Het praktijkexamen is gebaseerd op de CROW Kwaliteitscatalogus Openbare Ruimte 2018  en, meer specifiek, de eindtermen en toetstermen Inspecteur Beeldkwaliteit, zoals die door de sector zijn vastgesteld onder begeleiding van CROW. U kunt de eindtermen en toetstermen downloaden, zodat u op voorhand kunt inschatten of u over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om het praktijkexamen te halen.
  Let op:

  • U moet eerst het theorie-examen met succes hebben afgelegd, alvorens u mag toetreden tot het praktijkexamen. In de praktijk kunt u zich al wel inschrijven voor het praktijkexamen, als u vóór die datum ook nog staat ingeschreven voor het theorie-examen. Haalt u dat theorie-examen echter niet (dat hoort u binnen twee weken), dan is CROW genoodzaakt u weer uit te schrijven voor het praktijkexamen: u krijgt daarvan automatisch bericht.
  • Heeft u nog onvoldoende kennis en ervaring om theorie- en praktijkexamen te doen, of wilt u uw kans op het halen van die examens vergroten? Volg dan eerst de Opleiding Inspecteur Beeldkwaliteit.
 • Duur praktijkexamen: 3,5 uur
  Vorm: na binnen een korte instructie te hebben gekregen gaat u naar buiten, waar u onder toezicht van een examinator zelf diverse beeldkwaliteitsmetingen uitvoert op vier meetlocaties
  Prijs is inclusief koffie, thee, frisdrank, snacks

  Let op:
  • U dient zelf te zorgen voor vervoer per auto (in verband met korte reis naar de meetlocaties).
  • U dient zelf te zorgen voor de praktische benodigdheden zoals hesjes, duimstok en andere meetmiddelen en materiaal voor het registreren van de metingen.
  • Tablet voor het afnemen van het examen wordt door CROW ter beschikking gesteld.
  • Voor het behalen van het certificaat is een minimale score van 75% benodigd.
  • Bent u niet helemaal zeker? Dan raden wij aan om het proef-Praktijkexamen Inspecteur Beeldkwaliteit te doen.
  • Het certificaat heeft een geldigheidsduur van 5 jaar.
  • Voor verlenging van het certificaat dient opnieuw het praktijkexamen met goed gevolg afgelegd te worden.

  Lees over welke kennis en vaardigheden u moet beschikken voor het praktijkexamen. Bekijk ook:
  Meer informatie nodig? Neem contact op met onze cursusadministratie.
 • Wist u dat er ook een Proef-Praktijkexamen Inspecteur Beeldkwaliteit is? 
  Dit proefexamen biedt potentieel gecertificeerde inspecteurs de mogelijkheid om eerst in de praktijk te oefenen met het meten van beeldkwaliteit en te oefenen met de wijze waarop het praktijkexamen Inspecteur Beeldkwaliteit wordt afgenomen. Een ideale voorbereiding voor het praktijkexamen. 

  Lees meer over het Proef-Praktijkexamen Inspecteur Beeldkwaliteit.

 • Het CROW Certificaat Inspecteur Beeldkwaliteit is hét kwaliteitskeurmerk voor deskundige, ervaren inspecteurs beeldkwaliteit. De ‘route’ naar het behalen van dat Certificaat is als volgt:
  1. Basiskennis/ervaring opdoen van/met de beeldsystematiek (bijvoorbeeld via de CROW cursus Beeldkwaliteit in RAW)
  2. Volgen van een Opleiding Inspecteur Beeldkwaliteit
  3. Afleggen van het theorie-examen Inspecteur Beeldkwaliteit
  4. Ruime ervaring opdoen met het meten van beeldkwaliteit
  5. Afleggen van het praktijkexamen Inspecteur Beeldkwaliteit

   Let op:
  • Het is niet verplicht om eerst een Opleiding Inspecteur Beeldkwaliteit te volgen voordat u deelneemt aan het theorie-examen. Dit is echter wel aan te raden, als u nog maar weinig basiskennis/ervaring heeft van/met het meten van beeldkwaliteit.
  • Het is niet verplicht maar wel raadzaam om eerst ervaring op te doen voordat u deelneemt aan de examens. Voor het theorie-examen is vooral theoretische kennis (uit de CROW Kwaliteitscatalogus openbare ruimte 2018) gewenst. Om het praktijkexamen te halen, is het aan te raden dat u al ruime ervaring heeft opgedaan met het daadwerkelijk meten van beeldkwaliteit.
  • U moet het theorie-examen met succes hebben afgelegd, alvorens u mag toetreden tot het praktijkexamen. In de praktijk kunt u zich al wel inschrijven voor het praktijkexamen, als u vóór die datum ook nog staat ingeschreven voor het theorie-examen. Haalt u dat theorie-examen echter niet (dat hoort u binnen twee weken), dan is CROW genoodzaakt u weer uit te schrijven voor het praktijkexamen.
  • Bij het uitkomen van een nieuwe CROW Kwaliteitscatalogus wordt er een verplichte terugkombijeenkomst/opfriscursus georganiseerd voor de gecertificeerde inspecteurs. Doel van een dergelijke bijeenkomst is de gecertificeerde inspecteurs kort bij te praten over de veranderingen in de systematiek.

  Als u zowel het theorie- als praktijkexamen met goed gevolg heeft afgelegd, mag u zichzelf CROW-gecertificeerd Inspecteur Beeldkwaliteit noemen.

  Register Gecertificeerd Inspecteur Beeldkwaliteit
  Download hier het register met de inspecteurs beeldkwaliteit die beschikken over het CROW Certificaat Inspecteur Beeldkwaliteit.
 • Kennis delen met uw team of afdeling?
  Waar ligt de kennisbehoefte van uw team? Gaat het om opfrissen? Is er behoefte aan verdiepen of juist toepassen van kennis? CROW Incompany traint uw team of afdeling effectief in uw eigen omgeving. Bepaal zelf de inhoud. Kies voor een ‘standaard’ cursus uit het educatieprogramma of stel met een CROW-relatiemanager een training op maat samen.

  Voordelen en kenmerken
  • Uw medewerkers in één keer op hetzelfde kennisniveau
  • Kennisoverdracht door een deskundige CROW-docent
  • Praktijkgericht leren door inbreng eigen voorbeelden
  • Voordeliger dan ‘open’ inschrijvingen (vanaf 8 deelnemers)

  Vrijblijvend advies op maat
  Bij CROW Incompany is veel mogelijk. Wilt u een training voor een halve dag of een hele dag? Een training deels na werktijd of vroeg in de ochtend? Bespreek het met CROW Incompany. E-mail naar cursus@crow.nl of vraag meer informatie aan via de CROW-klantenservice: (0318) 69 98 88.
   
Cursussen
ma t/m vrij 08.00 uur tot 16.30 uurCROW cursussen online en/of op locatie​
CROW geeft weer cursussen. Geheel volgens de RIVM-richtlijnen en in groepen van maximaal 15 personen is het dus weer mogelijk om je kennis bij te spijkeren. Meer weten over de richtlijnen en mogelijkheden? 

Scroll naar boven