Onderwerpen
Op deze pagina vind je alle vakgebieden waarin CROW actief is.
Alle 21 resultaten
Verkeer en Vervoer
CROW werkt met aan het bevorderen van duurzame, veilige en toegankelijke mobiliteit. Dat doen we met name voor de decentrale overheden en daarnaast voor alle andere partijen in het brede werkveld van beleidsontwikkeling en -uitvoering.
Thema Brede welvaart
Deelmobiliteit
Het faciliteren en stimuleren van deelmobiliteit kan helpen bij het bereiken van brede welvaart; niet alleen voor bereikbaarheid, maar ook voor leefbaarheid en gezondheid. CROW werkt op dit onderwerp nauw samen met andere partijen in het nationaal programma Natuurlijk!Deelmobiliteit.
Thema Deelmobiliteit
Fiets
Goed fietsbeleid is essentieel om de voordelen van de fiets optimaal te benutten. Op CROW-Fietsberaad vind je alle kennis die nodig is om de positie van de fietser goed te verankeren in alle fasen van de beleidscyclus.
Thema Duurzame mobiliteit
Road Infrastructure Safety Management (RISM-II)
Op 19 november 2008 is de Europese richtlijn 2008/96/EG (RISM) van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie vastgesteld. Deze richtlijn bevat regels over het beheer van de verkeersveiligheid van weginfrastructuur. In 2019 is richtlijn (EU) 2019/1936 vastgesteld, die strekt tot wijziging van de RISM-richtlijn. De herziene richtlijn wordt RISM-II genoemd.
Thema Verkeersveiligheid
Duurzaamheid
Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig klimaatneutraal en circulair te zijn. Deze uitdaging heeft directe gevolgen voor de ontwikkeling, aanleg en het onderhoud van onze fysieke leefomgeving. CROW ondersteunt en adviseert overheden en marktpartijen in de transitie naar verduurzaming binnen alle fasen van een project.
Thema Asfaltverhardingen
Logistiek
Logistiek en stedelijke distributie heeft alles te maken met de inrichting van ons land en de manier waarop onze economie functioneert. Daarbij spelen opgaven zoals verduurzaming, de energietransitie en de ruimte op het wegennetwerk een grote rol. De logistieke sector vormt de bloedsomloop van onze economie en samenleving. We nemen immers goederen af maar veroorzaken ook goederenstromen zoals afval. Tegelijkertijd hebben goederenstromen een directe impact op onze leefomgeving; denk daarbij aan de luchtkwaliteit, geluid, trillingen en verkeersveiligheid. Om knelpunten te voorkomen wordt het steeds belangrijker om logistiek tijdig en volwaardig mee te nemen in het ruimtelijke beleid.
Thema Logistiek
Wegontwerp en weginrichting
Wegontwerp zorgt ervoor dat een straat, plein, weg of ander stuk openbare ruimte zo wordt gebruikt dat het voldoet aan de verwachtingen van de mensen die hier lopen en rijden. Een wegontwerper moet daarvoor verschillende eisen en wensen combineren, prioriteren en keuzes maken. Verkeersveiligheid staat hierbij voorop, maar het gaat natuurlijk ook over het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving en de bereikbaarheid.
Thema Wegontwerp en weginrichting
Duurzame mobiliteit
Bij 'duurzame mobiliteit' wordt vaak gedacht aan milieu-effecten van verkeer en vervoer, zoals het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen en geluidshinder. Maar duurzaamheid kan veel breder worden opgevat, zoals bijvoorbeeld in het Brundtlandrapport uit 1987: het voorzien in de huidige behoeften zonder dat toekomstige generaties daarin gehinderd worden.
Thema Duurzame mobiliteit
Slimme duurzame verstedelijking
Door klimaatverandering, verstedelijking, economische groei en demografische ontwikkelingen staat de kwaliteit van onze leefomgeving onder grote druk. Verschillende bouwstenen kunnen bijdragen aan het toekomstbestendig maken van het mobiliteitssysteem in relatie tot ruimtelijke ontwikkelingen.
Thema Slimme duurzame verstedelijking
Verhardingen
Verhardingen zoals asfalt en klinkers vormen de basis van wegen en pleinen. Met richtlijnen, tools en meetprotocollen ondersteunt CROW de sector bij het waarborgen van kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid van verhardingen.
Thema Asfaltverhardingen
Smart Mobility
Smart Mobility is een verzamelnaam voor technische toepassingen in verkeer en vervoer, waarbij automatisering en digitale gegevensuitwisseling worden gebruikt om het verkeerssysteem efficiënter, veiliger en duurzamer te laten werken. Het werkt op alle niveaus van het mobiliteitssysteem: van hele dienstverleningsconcepten, zoals Mobility-as-a-Service, via slimmere routeadviezen die rekening houden met de actuele omstandigheden, tot aan het slimmer aansturen van de verkeerslichten op een kruispunt.
Thema Smart Mobility
Voetganger
Het thema lopen is binnen de verkeerskunde lang onderbelicht geweest. Dat is vreemd, want eigenlijk is het de oudste vorm van verplaatsen die de mens kent. Bijna iedere reis, ook met een ander vervoermiddel, begint en eindigt met lopen.
Thema Voetganger
Parkeren
Met een brede blik op mobiliteit en parkeren bereiken we meer. Willen we Nederland in de toekomst goed bereikbaar, leefbaar en veilig houden, dan vergt dit een brede aanpak van bereikbaarheidsopgaven, inclusief parkeren in relatie tot duurzame gebiedsontwikkeling. Niet alleen voor de bouwopgave van 1 miljoen woningen, maar ook in de transformatie van bestaande gebieden.
Thema Parkeren
Waterbouw en geotechniek
Waterbouw en geotechniek vullen elkaar aan door stabiliteit en duurzaamheid van waterbouwkundige structuren te waarborgen, wat leidt tot veilige, efficiënte en duurzame infrastructurele projecten.
Thema Aan- en afmeerconstructies
Civiele constructies
Civiele constructies worden gemaakt van materialen zoals beton, staal en hout, elk met unieke eigenschappen. CROW bevordert duurzaamheid en innovatie door richtlijnen, netwerken en kennisdeling, met speciale aandacht voor gerecyclede materialen en milieuvriendelijke technologieën.
Thema Beton en betonconstructies
Verkeersveiligheid
De term 'verkeersveiligheid' spreekt voor zich: het gaat erom dat mensen veilig van A naar B kunnen komen zonder daarbij blootgesteld te worden aan onaanvaardbare risico’s. Die risico's worden vaak afgemeten aan het aantal verkeersdoden en -gewonden en noemen we ook wel objectieve verkeersveiligheid. Minstens zo belangrijk is de subjectieve verkeersveiligheid. die aangeeft hoe veilig mensen zich voelen in het verkeer. Als bepaalde groepen het verkeer als (te) onveilig ervaren, kan dit tot gevolg hebben dat zij andere keuzes maken om te reizen, plekken gaan vermijden of zelfs helemaal niet meer deelnemen aan het verkeer. Veiligheid is één van de vier dimensies van brede welvaart.
Thema Verkeerseducatie en gedrag
Aanbesteden & Contracteren
Om de complexe opgaven in de GWW effectief en efficiënt uit te voeren, is samenwerking een voorwaarde. Dat begint al bij het aanbesteden en contracteren. CROW biedt standaardcontracten en contractmodellen, richtlijnen, tools en trainingen aan om professionals in de sector te ondersteunen.
Thema Aanbesteden
Openbaar vervoer
Openbaar vervoer (bus, tram, metro, trein en vervoer over water) wordt in Nederland uitgevoerd in opdracht van een (decentrale) overheid die daarmee de rol van ov-autoriteit vervult. CROW ontwikkelt en verrijkt collectieve kennis en instrumenten rond dit thema, zodat overheden op basis van de laatste inzichten en betrouwbare data, beleid kunnen maken voor een toekomstbestendig en duurzaam openbaar vervoer.
Thema Openbaar vervoer
Assetmanagement en beheer openbare ruimte
Er zijn grote veranderingen gaande in de wereld van beheer van de openbare ruimte. De noodzaak ontstaat om risico’s beter te beheersen en intensiever samen te werken. In deze veranderende wereld van professioneel beheer kan assetmanagement oplossingen bieden.
Thema Assetmanagement
Brede welvaart
Brede welvaart in mobiliteitsbeleid gaat in de basis over het afwegen van aspecten van welvaart: gezondheid, veiligheid, bereikbaarheid en leefomgeving. Dit biedt kansen voor een beleid waarin maatregelen zijn gericht op het tegengaan van bereikbaarheidsongelijkheid aan de ene kant en het voorkomen of terugdringen van de schadelijke effecten op bijvoorbeeld het milieu of veiligheid van bewoners, of van excessieve mobiliteit aan de andere kant. Door dit te koppelen aan begrippen als ‘nabijheid’ en het actief toepassen van de capabilitiesbenadering kunnen ook doelen voor gezondheid en ruimtelijke kwaliteit worden nagestreefd.
Thema Brede welvaart
Arbo & Veiligheid
CROW ontwikkelt richtlijnen om de veiligheidsrisico's te minimaliseren bij werken in verontreinigde grond, het aanleggen van kabels en leidingen of bij wegwerkzaamheden.
Thema Kabels en leidingen