CROW Academie: vanaf 10 mei weer cursussen op locatie. Lees meer

Waarom staan er geen vrouwen op verkeersborden?

01-05-2019

Niet alleen weggebruikers en verkeerskundigen zijn bezig met verkeersborden, ook de jeugd kijkt er met bijzondere ogen naar. Hanna is 10 jaar en vroeg zich af waarom er geen vrouwen op verkeersborden staan. Een terechte vraag, zo vond het Jeugdjournaal. Zij gingen in de rubriek ‘Dwars’ met Hanna op pad om het antwoord te vinden.

Verkeersbord“Als ik naar school ga, staan er alleen mannen op de verkeersborden, daardoor lijkt het alsof vrouwen niet belangrijk zijn in het verkeer”, zo zegt Hanna.
 
Om het probleem te achterhalen, gaan ze naar een ‘verkeersbordenfabriek’. Hier wordt duidelijk dat, ondanks dat de printers wel instaat zijn om vrouwelijke poppetjes te drukken, het niet mag van het ministerie. Speciaal voor Hanna drukken ze wel een bord af waarop gewaarschuwd voor kinderen (J21 voor de kenners), mét daarop meisjes met rokjes en een paardenstaart.
 

Ophangen

Voordat deze echter bij Hanna in de buurt wordt opgehangen, wordt CROW’er John Boender geraadpleegd.
“Als iedereen een zelfbedacht bord gaat ophangen, begrijpt de weggebruiker niet wat er bedoeld is”, zo legt John uit, “De poppetjes op de verkeersborden in Nederland lijken misschien wel op een mannetje. Maar eigenlijk is het gewoon een mens.”
Als er speciale meisjesborden moeten komen, denkt John ook dat er echte jongensborden verwacht worden.
 
Hanna’s eigen verkeersbord ophangen in de straat gaat dus niet door. Deze krijgt wel een plekje op haar kamer.
 
Benieuwd naar het hele verhaal van Hanna? Bekijk hier de aflevering van het jeugdjournaal.
 
Bekijk ook de themapagina ‘wegontwerp’ van CROW.

Scroll naar boven