Wat de beheerder openbare ruimte kan leren van Max Verstappen ​

24-10-2018

In de blogestafette 'Benchmarksystematiek', vergelijkt Marc de Jong, Beheerexpert bij Antea Group, de benchmarksystematiek met Max Verstappen en zijn verwonderingswaardige prestaties. De kunst om op basis van data steeds beter te worden als coureur in een steeds beter presterende auto, laat zien dat benchmarken echte winst oplevert.

Stap ook in: kijk en vergelijk, verwonder en verbeter!

Marc de JongJa, ook ik kijk de laatste tijd regelmatig naar de prestaties van Max Verstappen in de Formule 1. Rondetijden, bandentypen en bijbehorende pitstopstrategieën vliegen je om de oren. De Formule 1 is bij uitstek een sport waarin ontzettend veel data verzameld wordt, waarin teams heel goed inzicht hebben in hun eigen prestaties én die van de ander. Een sport waarin meteen geanticipeerd wordt op de acties van de concurrent en waar het zinvol betekenis geven aan de bulk aan data bepalend kan zijn voor winst of verlies.

De prestaties van de auto (en bij Max van zijn motor) van vorig jaar, of zelfs van het begin van het seizoen, moeten voortdurend verbeterd worden om in het spoor van de concurrentie te blijven. Stilstand in ontwikkeling is hier letterlijk achteruitgang in het klassement.

Vol gas vooruit

Ook in de wereld van de openbare ruimte gaan de ontwikkelingen razendsnel. Een paar jaar geleden had nog niemand van een bio-based brug gehoord en nu is dat al heel gewoon. Smart city, big data, IMBOR, vervangingsopgave en klimaatadaptatie zijn zomaar enkele zaken waar de moderne beheerder rekening mee moet houden. Een professionele beheerorganisatie móet leren en zich blijven ontwikkelen om toekomstbestendig te zijn.

Leren doe je door je eigen situatie helder in beeld te brengen, door je eigen prestaties te vergelijken met anderen, door je te verwonderen over de verschillen (of juist de overeenkomsten), door vragen te stellen, door op zoek te gaan naar ‘best practices’ – of misschien nog wel beter – ‘best questions’ en vooral ook door de wil om jezelf, de organisatie en de werkprocessen te verbeteren. Daarom roep ik gemeenten op om zich aan te melden en mee te doen met benchmarks. Benchmarken is essentieel voor de beheerder die toekomstgericht bezig wil zijn. Stap in en doe ook mee!

Cijfers op een rij

CROW en de G4 gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, samen met Eindhoven en Arnhem, hebben beherend Nederland een cadeau gegeven: een systematiek om de prestaties van beheer van de openbare ruimte eenduidig te vergelijken! Een prachtige manier om ‘appels met appels’ te vergelijken. Eindelijk kunnen beheerders en assetmanagers hun situatie eenduidig vergelijken met de buurgemeenten. Natuurlijk gaat dat niet vanzelf en zal je best wat werk moeten verzetten om jouw data en basisgegevens in het stramien van de systematiek te krijgen. Maar wat een potentie ligt hier! Stel je eens voor dat gemeenten zich eenvoudig in databases, factsheets en online dashboards kunnen vergelijken met gemeenten naar keuze!

Bandenstrategie, long-runs en race-pace

Natuurlijk gaat de vergelijking met Max Verstappen en zijn Formule 1 wereld niet altijd op voor de openbare ruimte. In ons werkveld is het geen race, het gaat niet om winnen en het is niet zo’n apenrots waar er maar één in het stoeltje kan zitten. Maar er zijn meer overeenkomsten dan op het eerste gezicht lijkt: naast de al genoemde noodzaak tot verbeteren, gaat het in onze wereld ook om grote bedragen voor investering en onderhoud, speelt de kwaliteit van het asfalt een rol, kijken er dagelijks miljoenen mensen naar het resultaat van ons werk en is teamwork van groot belang om de machinerie draaiend te houden.
 
Om terug te keren naar de Formule1: Max kijkt tijdens de race met zijn team naar het optimale moment van een pitstop. En vooraf maken ze een bandenkeuze: welke snelheid kun je hiermee maken, welke ‘race-pace’ en wat verwacht je van de prestaties van de ander. ‘Onze’ Max is blijkbaar bovengemiddeld goed in het verlengen van de levensduur van zijn banden. Daarmee heeft hij niet de beste of de duurste auto, maar doet hij toch mee in de top van het klassement. Daar kun je van leren dus! Datagedreven inzicht, leren en verbeteren.

Stap in, benchmark mee!

Stap ook in in het nieuwe benchmark seizoen. Er zijn nog stoeltjes vrij voor de komende benchmarkronde. En in tegenstelling tot de Formule 1, wint bij benchmarken iedereen die meedoet en bereid is om te delen, te leren en verbeteren.

 
Marc de Jong
Beheerexpert bij Antea Group

Marc is nauw betrokken bij het opstellen van de CROW benchmarksystematiek en werkt dagelijks aan de benchmarks voor beheer openbare ruimte die Antea Group sinds enkele jaren uitvoert. Meer informatie vindt u hier.

De benchmarksystematiek

Wilt u meer weten over de benchmarksytematiek van CROW? Voor meer informatie gaat u naar de pagina Benchmarkystematiek op CROW.nl.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
Abonneer
 Security code
Scroll naar boven