Levende steden van de toekomst

01-11-2018

Steden gaan heel anders worden. Je zult zien dat groen leidend wordt in ontwerp en beheer. Wonen en werken in een veilige en gezonde groene leefomgeving vinden mensen belangrijk.

Groene leefomgeving NCBORUit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds meer dat wat we gevoelsmatig allang weten: groen is goed voor ons. Mensen voelen zich gelukkiger en gezonder met groen om zich heen. Als je echter kijkt naar de huidige bebouwde omgeving leven we grotendeels in het stenen tijdperk. Hier zijn we qua functioneren helemaal niet op ingesteld. Als je de bestaansgeschiedenis van de mens op 1 uur stelt, hebben wij  maar liefst 59 minuten en 43 seconden doorgebracht in een groene omgeving!

Aanbouw groene leefomgeving NCBORDe meeste mensen wonen nu in steden en dat worden er alleen maar meer. Het regent harder en vaker. Afgewisseld met langere perioden van droogte. In de stenige stad leidt dit tot wateroverlast en extreme hitte. We zijn daarom druk bezig met het maken van klimaatbestendige steden. Het is goed om daarbij niet alleen te kijken naar technische oplossingen maar tevens juist groen op de juiste plek te gebruiken. Groen biedt integrale oplossingen. Niet alleen voor een beter klimaat maar tegelijk voor een prettige en veilige omgeving, meer sociale samenhang en meer biodiversiteit. Groen is hierbij de verbindende factor!

Afbeeldingen - Orlyplein Amsterdam. Transformatie van een grijsplein van 8000m2 tot een klimaatadaptief dakpark met ruimte voor biodiversiteit. Mensen voelen zich nu veel veiliger. De omliggende middenstand, horeca en hotels hebben hier veel baat van.

VHG heeft daarom  het handboek De Levende Tuin ontwikkeld. Wetenschappelijke informatie over al die groene meerwaarden met inspirerende praktijkvoorbeelden zijn handig geordend. Met groene integrale oplossingen voor bij particulieren, woningbouw, bedrijven, zorg, onderwijs en in de openbare ruimte.
 
Groene gebouwen NCBORGoed onderhoud en beheer worden steeds belangrijker. Hoe ouder groen is, hoe beter het immers zijn functies vervult en dus meer waard is. Groen wordt niet langer gezien als een kostenpost maar een investering. Beplanting wordt leidend in ontwerp, iets wat nu al te zien is in het toegenomen respect voor het bestaande landschap. We bouwen steeds meer om de natuur heen. Gebouw en groen gaan samen functioneren als een levend organisme dat lucht en water zuivert, energie opwekt  en misschien wel aangename natuurgeluiden produceert.

Hoe doe je dat beheer op grote hoogte met beplanting onder deze bijzondere omstandigheden?

De hovenier is geen schoffelaar maar een groenprofessional. Hij is bijvoorbeeld dakbegroener, dronemaaier of deskundig botanisch alpinist. Waarbij de laatste niet van een berg maar een groen gebouw abseilt.

In onderstaande filmpje vertelt Kim van der Leest over De Levende Tuin toegepast in de zakelijke markt aan de hand van PARK20|20. Onderhoud en beheer gebeurt door gezamenlijk parkmanagement. Door het delen van kennis en ervaringen kunnen kosten worden bespaard. Zij is op dit moment bezig met een vervolg handboek Het Levende Gebouw.
 

 

Kim van der Leest
In opdracht van sponsor van NCBOR 2018: Branchevereniging VHG

Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte 2018

Het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte 2018 is dé kennis- en ontmoetingsplek voor professionals die werkzaam zijn in het beheer en onderhoud van de openbare ruimte.

Op donderdag 22 november in Kunstlinie Almere Flevoland kijken we 'Met andere ogen' naar de Toekomst van Beheer van de openbare ruimte aan de hand van theorie en praktijkervaringen. Daarnaast bieden we volop ruimte om te netwerken met vakgenoten en organisaties.

Bekijk onze website voor meer informatie of inschrijven.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
Abonneer
 Security code
Scroll naar boven