Thema Duurzame mobiliteit
In opdracht van CROW hebben CE Delft en ABF de online rekentool voor RMP-regio's opnieuw uitgebreid. De tool gaf al inzicht in de bijdrage die mobiliteitsmaatregelen leveren aan verlaging van de CO2-uitstoot. Nu zijn ook de effecten op stikstof en fijnstof te bekijken.
Met de rekentool voor Regionale Mobiliteitsplannen (RMP's), de RPM-rekentool, kunnen decentrale overheden de effecten van verschillende beleidsmaatregelen bekijken op het gebied van duurzame mobiliteit in een te selecteren regio. Voor elke gemeente, provincie, RMP-regio en RMP-subregio is een inschatting gemaakt van de effecten van verschillende maatregelen om de emissies terug te dringen. Deze maatregelen staan weergegeven in een dashboard, inclusief een bijbehorend ambitieniveau.
Vier nieuwe maatregelen
Aan de RMP-rekentool zijn per 1 januari 2025 vier nieuwe maatregelen toegevoegd, namelijk: logistieke hubs & slimme logistiek, snelheidsverlaging, verduurzaming binnenvaart en zero-emissie agrologistiek. In het najaar van 2023 was de tool ook al met vier maatregelen uitgebreid: nabijheid, stimuleren ov buiten de steden, verduurzaming mobiele werktuigen en regionale mobiliteitshubs buiten de steden.
Met de vier nieuwe maatregelen komt het totaal aantal op 17. De eerste negen maatregelen, waarmee de rekentool in april 2023 het licht zag, waren: zero-emissie eigen wagenpark van decentrale overheden, zero-emissiezone stadslogistiek, werkgeversaanpak, investeren in fietsinfrastructuur, stimuleren wandelen en fietsen in gedrag, stimuleren van deelmobiliteit, parkeernormen verlagen, betaald parkeren uitbreiden, en parkeertarieven verhogen.
NOx en PM10
In de laatste update van de rekentool zijn de ontwikkelingen in kaart gebracht van fijnstof van 1990 tot en met 2030, uitgesplitst naar voertuigcategorie. Zowel voor stikstof (NOx) als fijnstof (PM10) kan de monitor nu de maatregeleffecten laten zien. Verder is de rekenmethode verbeterd van drie maatregelen: uitbreiding fietsinfrastructuur, zero-emissie eigen wagenpark en zero-emissie stadslogistiek.
Voor elke maatregel hebben CE Delft en ABF is een methode ontwikkeld om het CO2-, NOx- en PM10-effect te berekenen op basis van verschillende databronnen, zoals de Klimaat- en Energieverkenning 2024, Geraamde ontwikkelingen in nationale emissies van luchtverontreinigende stoffen 2023, data uit de Emissieregistratie/Klimaatmonitor en CBS-data.
RMP-monitor versus RMP-rekentool
De RMP-monitor van CROW geeft een uitgebreid beeld van wat er al is bereikt op het gebied van verduurzaming van mobiliteit en welke effecten dat heeft. De RMP-rekentool kijkt niet terug, zoals de RMP-monitor doet, maar juist vooruit naar wat nog te nemen maatregelen aan effect kunnen bereiken.
Het doel van de rekentool is om gemeenten aan het denken te zetten en kan een hulpmiddel zijn om beleid op te stellen. "Alle plannen die regionaal worden gemaakt, moeten uiteindelijk ook naar lokaal niveau worden gebracht", zegt Ronald van der Weerd, kenniswerker duurzame mobiliteit bij CROW. "Als we niet met de gemeenten praten, gebeurt er niks." Hij is dan ook blij dat provinciale vertegenwoordigers de rekentool al vaak meenemen naar de gemeenten in hun gebied om het gesprek aan te gaan.
Congres Duurzame Mobiliteit
RMP-rekentool is sponsor van de derde editie van het Congres Duurzame Mobiliteit op 13 mei in Utrecht. In het ochtendprogramma komt de monitor uitgebreid aan de orde. Lees meer over het congres en meld je aan!
Stadswerk Magazine heeft op 6 februari een interview gepubliceerd met Ronald van der Weerd over de RMP-rekentool. Download de pdf via de knop hiernaast.
Delen via