RAW

De RAW-systematiek geeft opdrachtgevers en opdrachtnemers een kader om afspraken in bouwcontracten te maken en deze goed vast te leggen. CROW beheert de RAW-systematiek en houdt deze actueel.

Wat betekent RAW voor de gww-sector?

Bij een groot deel van de werken in de gww- sector wordt direct of indirect gebruik gemaakt van RAW. De bepalingen vormen een veelzijdig stelsel van administratieve en technische voorwaarden voor alle soorten bouwcontracten. CROW ondersteunt de gww-sector in het gebruik van de RAW-systematiek met publicaties en cursussen.

Resultaat van samenwerking

Alle voorwaarden, bepalingen en beschrijvingen in de RAW zijn het resultaat van gezamenlijk inspanningen van opdrachtgevers, opdrachtnemers en adviseurs in de gww. Onderstaande animatie geeft uitleg hoe de systematiek doorlopend wordt geactualiseerd met de nieuwste inzichten en technieken.


 

De voordelen van RAW

  • Een duidelijke afbakening van de verantwoordelijkheden van de contractpartners. De opdrachtgever heeft de verantwoordelijkheid voor het ontwerp, de aannemer voor de uitvoering.
  • Duidelijke bestekinformatie die aansluit op ontwerp, calculatie, uitvoering en bedrijfshuishouding, met een eenduidige omschrijving van de rechten en plichten van de contractpartners.
  • Een beschrijving van het werk in de vorm van kostenhomogene en uitvoeringsgerichte bestekposten.
 

Standaard RAW Bepalingen 2015

Op InfraTech 2015 is de Standaard RAW Bepalingen 2015 geïntroduceerd. Door middel van informatiebijeenkomsten op InfraTech 2015 en in Zwolle en Eindhoven zijn klanten bijgepraat over de nieuwe standaard. Heeft u deze bijeenkomst gemist en wilt u, samen met collega’s bijgepraat worden? Bekijk dan onze incompany mogelijkheden.
 

Aanpassing besteksoftware op RAW 2015

Bij onze helpdesk zijn vragen binnengekomen over het gereed komen van de besteksoftware zodat bestekken volgens de Standaard RAW Bepalingen 2015 kunnen worden opgesteld.  
 
IBIS heeft de wijzigingen inmiddels doorgevoerd. De GwwBundel versie 4.0.0, waarin de RAW-systematiek 2015 is geïmplementeerd, is vanaf begin mei beschikbaar.

Bakker&Spees heeft CIVIEL aangepast. De standaard 2015 is opgenomen in de nieuwe versies Civiel 8.1.16 en Civiel 8.6.

Van Meijel heeft over de status van de nieuwe versie van de software gepubliceerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de leveranciers.

Contact

Emile Hensen

Projectmanager

Bel of mail met
Online Kennismodule Contracteren
De complete en actuele RAW-systematiek is voor iedereen toegankelijk via de Kennismodule Contracteren. Neem een abonnement op deze Kennismodule en u vindt snel wat u zoekt.
RAW-teksten
Het vaststellen van RAW-teksten is een proces waarbij de teksten een verschillende status hebben totdat ze definitief zijn vastgesteld. De teksten zijn achtereenvolgens:

RAW met EMVI
RAW-bestekken kunt u prima aanbesteden op basis van EMVI - Gunnen op waarde. Lees meer over RAW in combinatie met EMVI.