Submenu openen

Informatiemanagement

Vanuit verschillende werk- en bedrijfsprocessen bestaan verschillende behoefte als het gaat om het managen van informatie. Informatiemanagement kan worden gezien als de verbindende link tussen de bedrijfsprocessen en de invulling door middel van slimme ICT-oplossingen. CROW legt constant de verbinding tussen behoeftes uit de GWW-sector, de werkprocessen binnen de sector en ICT-oplossingen.
Tot vorig jaar is CROW druk bezig geweest met het opzetten van het Linked Data Platform (blog 1 en blog 2) en een datamodel en datasets voor contracteren – kijk hier voor een blog over datasets voor geïntegreerde contracten. Nu is het tijd voor objecttypebibliotheken, Informatieleveringsspecificaties en nog veel meer. 
Om informatie over objecten te kunnen uitwisselen moet je kunnen vergelijken: is de lantaarn in mijn verlichtingsontwerp hetzelfde als jou lantaarn in de verkeersregelinstallatie? En de hoogte van de lantaarn, is dat gemeten tot het hoogste punt van de mast, of is het de hoogte van de onderzijde van de lichtbron? Daarom is een objecttypebibliotheek nodig. Voor beheer van de openbare ruimte is dat IMBOR.  
Een objecttypebibliotheek kan zo eenvoudig of ingewikkeld zijn als nodig. Hoe meer je wilt automatiseren, hoe complexer het wordt, zie ook de blog hierover. CROW ontwikkelt op dit moment datamodellen voor een Thesaurus, voor de kennisbank; en een Ontologie voor het volledig automatisch uitwisselen en controleren van gegevens over objecten. Als dit klaar is kunnen IMBOR, IMWV en aanvullingen hierop worden gepubliceerd als linked data. Daarmee wordt de informatie net zo handig in gebruik als internet, bijvoorbeeld met verwijzingen naar informatie van het Kadaster of naar de ontologie van Rioned. 
Benieuwd naar wat het Linked Data Platform van CROW voor u kan betekenen? Het Linked Data Platform bevat informatie waarmee u project sneller en effectiever kunt realiseren. CROW publiceert datasets in de vorm van Linked Data. Naast de kennis van CROW kunnen ook collectieven, zoals het Provinciaal Contracten Buffet, of individuele partijen datasets publiceren bij CROW. Dit biedt de mogelijkheid om eigen aanvullingen of uitzonderingen te publiceren op de informatie van CROW, bijvoorbeeld eigen aanvullingen op de  contracteisen in de CROW Basisspecificaties 2018. De datasets moeten voldoen aan de aanleverspecificaties van CROW.

Nieuws


Toon alles
Mét CROW onzichtbaar goed geregeld
Scroll naar boven