Submenu openen

Assetmanagement

Er zijn grote veranderingen gaande in de wereld van beheer. De noodzaak ontstaat om risico’s beter te beheersen en intensiever samen te werken. In deze veranderende wereld van professioneel beheer kan assetmanagement oplossingen bieden.

Op donderdag 25 november is het weer tijd voor het jaarlijkse feestje voor de beheerder van de openbare ruimte tijdens NCBOR 2021. De laatste jaren zien we steeds meer waardering ontstaan voor onze openbare ruimte. En daar kunnen we vanuit beheer nog meer waarde aan toevoegen; veiligheid, participatie, duurzaamheid, toegankelijkheid, betrouwbaarheid en samenwerking. NCBOR 2021 staat daarom in het teken van “Beheer met meerwaarde”. Zien we elkaar in Helmond?

Assetmanagement helpt overheden en de hen omringende partijen bij het professioneel beheren van de openbare ruimte en infrastructuur. CROW omarmt deze werkwijze, door:

Het beheren van de openbare ruimte wordt alsmaar ingewikkelder. Steeds meer belangrijke onderwerpen zoals duurzaamheid, vergrijzing, klimaatadaptie moeten een plek krijgen in die openbare ruimte. En de openbare ruimte zit al zo vol! Met assetmanagement kunt u sturing geven aan de gehele levenscyclus van de diverse kapitaalgoederen (assets). CROW ondersteunt u daarbij met de Online Kennismodule Assetmanagement. Deze module biedt u de mogelijkheid om Assetmanagement binnen uw organisatie uniform, integraal en multidisciplinair in te vullen. Naast de Beheersystematiek Openbare ruimte beschikt u over aanvullende tools en documenten die u inzichten geven waarmee u direct aan de slag kunt. 

NIEUW: iAMPro Volwassenheidsscan en iAMPro Organisatiewaarden
In de online Kennismodule Assetmanagement vindt u twee nieuwe handige tools: de iAMPro Volwassenheidsscan en de iAMPro Organisatiewaarden. Lees het volledige nieuwsbericht.

ISO 55000
De werkwijze van de Beheersystematiek Openbare Ruimte is een goede basis voor organisaties die ISO 55000-gecertificeerd willen zijn. De ISO 55000 is een assetmanagementsysteem speciaal bedoeld voor beheren van kapitaalgoederen. Voor het behalen van het certificaat zijn aanvullende activiteiten nodig boven op de beheersystematiek. Het assetmanagementsysteem en de Beheersystematiek Openbare Ruimte kunnen gelijktijdig vorm krijgen. 

Video's over Assetmanagement

Wat zijn de stappen van Assetmanagement?
In samenwerking met Mark van Teijlingen van Sweco heeft CROW een webinar opgenomen hierover.
Bekijk de webinar.

Hoe doen gemeente Rotterdam en Súdwest-Fryslân dit?
Assetmanagement helpt de organisatie bij slim beheer. Geld inzetten waar nodig, met de juiste balans tussen kosten, risico’s en prestaties. En oog voor het belang van inwoners, bezoekers en gebruikers. We hebben 2 videoreportages voor je, waarin je op inspirerende wijze ziet hoe vakgenoten omgaan met assetmanagement. Gemeente Súdwest-Fryslân is een middelgrote gemeente die assetmanagent stapsgewijs heeft geïntegreerd in haar organisatie en gemeente. Piet Smid vertelt je hier meer over.  Daarnaast hebben we een mooie video van de Gemeente Rotterdam, waarin Esther Philipsen en Wim van der Meer vertellen hoe een grote gemeente als Rotterdam assetmanagement succesvol toepast. 


 
Assetmanagement is het optimaal en systematisch beheren van fysieke bedrijfsmiddelen ofwel assets. Ook voor het beheren van assets in de openbare ruimte komt professioneel assetmanagement steeds meer in beeld. Maatschappelijke ontwikkelingen en de komst van nieuwe normen stellen eisen aan de organisatie, haar processen en de mensen, die verantwoordelijk zijn voor het beheer van assets.

En dat is de reden dat Avans+ en CROW de handen in elkaar geslagen hebben om de Postbachelor Assetmanagement voor de Openbare Ruimte te ontwikkelen. Met aandacht voor de inhoud van assetmanagement vanuit CROW en andere aspecten, zoals bedrijfskundige en organisatorische, die van belang zijn om assetmanagement te kunnen gebruiken in je organisatie vanuit Avans+. Na het succesvol doorlopen van de opleiding wordt je beloond met het postbachelor-diploma Assetmanagement Openbare Ruimte. Een unieke samenwerking tussen twee kennisorganisaties met hun wortels in de wereld van de (decentrale) overheden.

Uitgelicht

Blogs

Nieuws


Toon alles
Scroll naar boven