CROW Academie: Alle cursussen gaan zo veel mogelijk online door. Meer informatie

Sturen op de beleving en tevredenheid van gebruikers als beheerder van de openbare ruimte

24-10-2013

"De openbare ruimte kan van grote invloed zijn op de emotionele beleving, de beoordeling van de ruimte en het gedrag ter plaatsen", aldus hoofdspreker Mark van Hagen. Dit en nog veel meer op het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte

Tevredenheid bepaalt de kwaliteit

Hoofdspreker Mark van Hagen (senior adviseur bij NS)
De beleving van de openbare ruimte vindt bewust, maar vooral onbewust plaats. Zowel de bewuste als de onbewuste waarneming beïnvloeden de emotionele beleving, de beoordeling van de ruimte en het gedrag ter plaatse. Bij het ontwerp van de openbare ruimte is het van belang te beseffen dat mensen zich doorgaans in twee soorten “mental states” bevinden: of men is doelgericht, serieus en geconcentreerd of men is niet doelgericht, speelser en minder geconcentreerd. Deze mentale staten bepalen in belangrijke mate hoe de omgeving wordt beleefd. Een inrichting die niet past bij de mentale staat van de bezoekers leidt tot stress of verveling. Voor ontwerp en onderhoud van de openbare ruimte is het daarom belangrijk te beseffen wat de primaire functie van de ruimte is en de omgevingsprikkels af te stemmen die past bij de mentale staat van de bezoekers.
 

Mandelabrug: van lelijke plek naar fijne leefomgeving zonder extra kosten

Remco de Bruijn (projectmanager, Gemeente Zoetermeer) en Marijke Embregts (adviseur beheer en leefbaarheid, Oranjewoud)
Je kent het wel: een plek waarvan je eigenlijk niet meer weet wat je ermee moet. Sociaal onveilig, overlast, slechte uitstraling: een uitbeheerde plek.
Maar grootschalige vernieuwing in deze tijd? Daar is geen geld voor!
Neem een kijkje in de keuken van de gemeente Zoetermeer waar we een proces ingingen om de levensduur van een van de lelijkste plekken van Nederland te verlengen. Wil je zien hoe je zonder budget de lelijkste plek in jouw gemeente kunt veranderen? De omgeving van de Mandelabrug in Zoetermeer geeft je handvatten!
 

Stad Koblenz: Bedrijfsmatige aanpak beheer bespaart geld

Rudiger Dittmar (Hoofd Groen, Stadt Koblenz) en Hans Gageler (senior consultant, TSD Automatisering)
De stad Koblenz heeft een succesvolle omslag gemaakt van het beheer openbare ruimte en groenbeheer naar een veel bedrijfsmatiger aanpak. Het resultaat is efficiëntere stuurmechanismen buiten en betere controle-instrumenten binnen, waardoor ook veel geld wordt bespaard. Het wordt gezien als schoolvoorbeeld in Duitsland. Inmiddels heeft de stad meerdere jaren ervaringscijfers. Wat kunnen wij ervan leren?
 

Maar dat is niet alles...

Tijdens het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte kunt u ook sessies bijwonen over publieke-private samenwerking, assetmanagement, informatiemanagement en BGT-IMGeo-IMBOR. Bekijk hier het volledige programma.
 

Aanmelden

Het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte vindt plaats op woensdag 27 november 2013 in Dekker Congrescentrum te Zoetermeer. Meld u nu aan voor het congres.

Scroll naar boven