CROW Academie: vanaf 10 mei weer cursussen op locatie. Lees meer

P+Fiets, snel en slim in de stad

16-02-2016

Vandaag presenteerde CROW-KpVV in het overvolle Sandton IJsselhotel in Deventer de eerste uitgave van de publicatie ‘P+Fiets, snel en slim in de stad’. Deze uitgave is een leidraad voor professionals die werken aan fietsbeleid. P+Fiets is een variant op het bestaande P+R met het verschil dat men nu parkeert aan de rand van de stad om vervolgens met de fiets de eindbestemming in de stad te bereiken. ‘P+Fiets, snel en slim in de stad’ is een initiatief van &Morgen, CROW-KpVV, CROW-Fietsberaad en het programma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Met P+Fiets uit de spits

P+FietsIn de spits maken meer auto’s van het stedelijk wegennet gebruik dan de wegen aankunnen. Dit levert ernstige vertragingen op in de stad die gepaard gaan met nadelige gevolgen voor de luchtkwaliteit, bereikbaarheid, geluid en leefbaarheid. Daarnaast is de parkeerruimte in de stad schaars en duur en worden de milieueisen voor het verkeer in binnensteden strenger. Als we auto’s aan de rand van de stad parkeren en op een andere manier verder reizen kan dat de overlast en de parkeerproblematiek beperken. In Leeuwarden en Maastricht zijn ze hier al mee begonnen, diverse andere steden staan op het punt van beginnen.
 

Leeuwarden: "Begin klein en eenvoudig"

Tijdens de bijeenkomst kwamen verschillende ervaringsdeskundigen aan het woord, waaronder betrokkenen bij projecten in Maastricht en Leeuwarden. P+Fiets in Leeuwarden maakt deel uit van het project Werk Slim, Reis Slim van Leeuwarden Vrij-Baan en richt zich op de bereikbaarheid van Leeuwarden. Het motto van Leeuwarden luidt: Klein en eenvoudig beginnen. Langs alle invalswegen in Leeuwarden zijn of komen kleinschalige P+Fiets-locaties, die bij toenemend gebruik kunnen uitgroeien
 

Maastricht: P+Fiets binnen totaalfietsconcept

Het idee in Maastricht is dat het inbedden van P+Fiets in een deelfietssysteem (BikeShare) de mogelijkheid biedt om uit te groeien tot een zelfdragende businesscase, dat wil zeggen dat het systeem zichzelf bekostigt.
 
De eerste ervaringen met P+Fiets zijn positief en bieden veel mogelijkheden voor de toekomst.
 

Eerste exemplaren

Als afsluiting overhandigde Wim van Tilburg, directeur van CROW-KpVV de eerste exemplaren  van de Leidraad: ‘P+Fiets, snel en slim in de stad’ aan Sebastiaan Mulder van gemeente Leeuwarden, Joost Beenker van Maastricht Bereikbaar en Syb Tjepkema van gemeente Zwolle, fietsstad 2014. Daarna spraken de aanwezige fietsbeleidsmakers, exploitanten en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven onder het genot van een hapje en een drankje over de mogelijkheden van P+Fiets in hun eigen gemeente of regio.
 
Ga direct naar ‘P+Fiets, snel en slim in de stad’ »
 

Scroll naar boven