Sla navigatie over
afbeelding

Terugblik webinar BIM: Linked data voor materialenpaspoorten

17 maart 2021

Thema Datagedreven assetmanagement

Redactie

Met een materialenpaspoort geef je materiaal een identiteit. Hierdoor is de kans groter dat het materiaal hergebruikt wordt en grondstoffen bespaard worden.

Als asset manager ben je verantwoordelijk voor het beheer en onderhouden van een bepaalde asset. Om dit zo goed mogelijk te doen gebruik je de informatie over je assets op een strategische manier. Een asset gaat door verschillende levensfases heen en er wordt door de tijd heen informatie verzameld over deze asset. In elke levensfase wordt deze informatie weer op een andere manier gebruikt en ingezet. In de plan- en ontwerpfase is geometrische informatie van de assets cruciaal om te zorgen voor de juiste ruimtelijke kwaliteit en inpassing. In de beheerfase zijn geometrie, materiaal- en inspectiegegevens voldoende om kosten, risico’s en gewenste prestaties tegen elkaar af te wegen. Tegen einde levensduur komt daar de vraag bij: uit welke onderdelen en materialen bestaat het areaal, en met welke kwaliteit, of slijtage, kan dit hergebruikt worden?

Rolf Jonker van Rotterdam laat met voorbeelden uit twee pilots zien hoe deze informatie in een materialenpaspoort in linked data opgenomen kan worden en wat je er vervolgens mee kunt. Hoeveel van de gegevens kun je terugvinden in het 3D-model van de stad? En waarom past Rotterdam dit nog niet op grote schaal toe? Deze vragen werden maandag 15 maart besproken tijdens de Webinar 'Linked data voor materialenpaspoorten in Rotterdam'.



Download de presentatie

Geen webinars missen?

Wil je geen webinars meer missen en op de hoogte gehouden worden van aankomende webinars? Stuur dan een mail naar lotte.bekendam@crow.nl

Delen via