Jubileum specialist Verontreinigde Bodem en Werk in Uitvoering Eddy Westdijk

02-06-2021

Al 25 jaar is CROW’er Eddy Westdijk actief op het gebied van infratechniek en de uitvoering van werken, met veiligheid als rode draad. Recent namen zowel Eddy als Annette van Walt Meijer - Manager Mens & Organisatie bij CROW - de tijd om samen in gesprek te gaan over deze rode draad in Eddy’s carrière en over de ontwikkelingen van de afgelopen 25 jaar.

Op 1 mei 1996 kwam Eddy in dienst bij CROW, nu 25 jaar geleden dus. Wanneer Annette hem vraagt hoe hij die 25 jaar beleeft heeft, geeft Eddy aan dat deze voorbij zijn gevlogen. “Ja, dat is voorbij voordat je het in de gaten hebt. Ik weet nog heel goed toen ik hier binnenkwam, een wereld van verschil. Ja, ik weet niet of dat meespeelt, al die veranderingen, maar de tijd vliegt gewoon. Je bent met hele leuke onderwerpen bezig en dan is 25 jaar voorbij voordat je het weet.”

Dé CROW specialist Verontreinigde Bodem en Werk in Uitvoering
In die 25 jaar zijn er heel wat “leuke onderwerpen” zoals Eddy ze noemt en daarbij horende publicaties voorbij gekomen. Zoals de Road Safety Manual die in het Engels en Nederlands verscheen, het infopunt Duurzaam Veilig Verkeer en duurzaam stadsverkeer. Toch zijn het vooral twee andere onderwerpen die Eddy aan het hart liggen: verontreinigde bodem en werk in uitvoering. “Het werken met verontreinigde bodem is een heel mooi onderwerp. Je zorgt er voor dat mensen buiten veilig kunnen werken. Er zijn ongelooflijk veel stoffen in de grond, in het grondwater en in het water, waar je rekening mee moeten houden als je daar gaat werken. En met onze publicaties hebben we daar toch stappen in gemaakt. Ook met allernieuwste versies van Werk in Uitvoering. Wat je nu ziet is als je naar buiten kijkt, naar bijvoorbeeld verkeersafzettingen, dan zie je dat die er totaal anders uitziet dan 20 jaar geleden. Dan weet je dat je hier niet voor niks zit en dat het voor de mensen die daar werken een stuk veiliger is geworden. En daar doe je het voor.”

Denken aan alle belangen en een bijdrage leveren
Annette haakt gelijk in op de rode draad die al een paar keer voorbij is gekomen: veiligheid. Ze vraagt aan Eddy waar het nog veiliger kan. “Nou, dat is op het gebied van bij verkeersmaatregelen aan de weg maar ook op het gebied verontreinigde bodem. Als je gewoon de laatste ontwikkelingen vanuit het ministerie volgt met de PFAS problematiek en Co2, dan is daar de komende jaren nog heel veel te doen en ja, daar draag ik graag een steentje aan bij.”
 
Toch is er nog een rode draad die duidelijk wordt gedurende het gesprek tussen Annette en Eddy, namelijk het gevoel te hebben om ‘ergens aan bij te dragen’. En na 25 jaar heeft Eddy nog steeds het gevoel dat dit bij CROW lukt. “Wat je ziet in de praktijk is dat men CROW steeds vaker, steeds beter en gerichter weet te vinden. Dat is ook het mooie van het werken bij CROW. Mensen lopen in het veld ergens tegen aan en benaderen ons dan om te vragen of we mee willen denken. Je kan aan de ene kant te maken hebben met opdrachtgevers en aan de andere kant dan adviseurs of een aannemer. Nou, die belangen en doelstellingen zijn vaak totaal verschillend. Maar dan breng je die twee werelden bij elkaar en kom je samen tot een mooi product, een nieuwe richtlijn of handleidingen. Dat ga ik de komende jaren graag nog voortzetten om de wereld om ons heen beter te maken.”

eddy-2-1.png
 

Scroll naar boven