CROW Academie: Alle cursussen gaan zo veel mogelijk online door. Meer informatie

Zelfs de eredivisie van het bouwmaterieel gaat elektrisch

12-03-2020

Na het kleine spul raakt ook het zware bouwmaterieel snel ge√ęlektrificeerd, zoals stellingen voor horizontaal gestuurd boren. Heijmans was de eerste Van Vulpen heeft de grootste, andere boorbedrijven volgen snel. Al staat er nog vaak een diesel-aggregaat te brommen naast het HDD-rig.

Het is het merkwaardige lot van bedrijven gespecialiseerd in horizontaal gestuurd boren, HDD. Ze werken aan de infrastructuur die nodig is om elektriciteit, warmte of andere energie te transporteren. Maar dat doen ze bijna altijd op locaties waar op dat moment niks voorhanden is. Ze moeten dus altijd hun eigen energie meenemen en dat is altijd diesel.

Zelfs als je een elektrische boorstelling hebt, zoals Heijmans en Van Vulpen. Beide bedrijven schaften vorig jaar een elektrische HDD-rig aan. Heijmans kocht een 100-tons stelling bij de Nederlandse fabrikant Normag; Van Vulpen klopte aan bij het Duitse Prime Drilling voor een apparaat met 300 ton trekkracht. Alleen in Polen is op dit moment ook een elektrische stelling actief. De twee HDD-bedrijven opereren dus in de internationale voorhoede. Al kunnen ze nog niet zonder diesel.

Lees het artikel op Cobouw

Scroll naar boven