CROW Academie: Alle cursussen gaan zo veel mogelijk online door. Meer informatie

Experiment in Tilburg: bewoners bepalen inzet onderhoudsbudget

15-06-2020

Op de Reeshof in Tilburg wordt op dit moment nog het meeste geld uitgegeven aan het weghalen van onkruid om de verhardingen. Maar blijft dat zo?

Het komende half jaar bepaalt namelijk niet de gemeente, maar de inwoner waar het geld voor het onderhoud van de openbare ruimte in de wijk naar toe gaat.

De gemeente Tilburg start hiermee een experiment waarbij inwoners van een wijk kunnen bepalen waar het geld naar toe gaat. De bedoeling is dat hiermee de waardering van de openbare ruimte verhoogd wordt.
Bewoners kunnen straks keuzes maken op een zevental onderwerpen zoals onkruid tussen de stoeptegels, zwerfafval op straat, onderhoud van het gras en het legen van prullenbakken. Dit kan online of via een app. Bewoners kunnen vervolgens ‘munten’ (geld) toekennen aan de verschillende onderhoudsdisciplines. Voor de bewoners wordt op deze manier ook inzichtelijk wat er gebeurt als je ergens meer of minder geld aan uitgeeft.

Aan het onderhoud in de wijk is de gemeente nu jaarlijks 2 miljoen euro kwijt. De gemeente verwacht dat ongeveer een kwartvan de wijk daadwerkelijk meedoet om aan de knoppen te draaien.

Bron: bd.nl
 

Scroll naar boven