CROW Academie: Alle cursussen gaan zo veel mogelijk online door. Meer informatie

Eerste circulaire fietspad in Twente is open

22-06-2020

Tussen Denekamp en Nordhorn ligt het eerste Twentse fietspad gemaakt van gerecycled asfalt. Het oude fietspad werd gesloopt en van het afval van die sloopwerkzaamheden werd nieuw, milieuvriendelijker asfalt gemaakt. Ook het fundament voor de weg is deels gemaakt van afval in plaats van nieuw zand en grind.

Het fietspad is gemaakt van zogenoemd Ecofalt van bouwbedrijf Abbink Boekelo Wegenbouw. Dit materiaal bevat minder bitumen van fossiele materialen. Minstens de helft is biobased, gemaakt van producten als zonnebloemolie. Die olie heeft niet alleen kleinere voetafdruk, het vraagt ook minder hitte om het asfalt vloeibaar te maken. Omdat het asfalt niet tot 180 graden verhit hoeft te worden, is er bij de aanleg van het fietspad van 770 meter evenveel gas bespaard als vier huishoudens in een jaar verbruiken.
 
Ecofalt ligt al op veel andere plekken in Nederland. Dit project is uniek, omdat het oude asfalt hergebruikt werd. Daardoor is er minder nieuw materiaal nodig. Naast de milieuwinst is de weg dus ook deels circulair.
 
Lees het artikel op Duurzaam Bedrijfsleven
 
 

Scroll naar boven