CROW Academie: Alle cursussen gaan zo veel mogelijk online door. Meer informatie

Twee keer de Kuip vol: genoeg basismateriaal voor innovatieve baggersteen

10-02-2020

Nederland komt bijna om in zijn bagger, maar een Rotterdamse start-up heeft er een bestemming voor bedacht. Het bedrijfje maakt er ‘waterpasserende’ tegels van. Gewoon een kwestie van baggerspecie samenpersen en daarna een mooi patroontje leggen.

Het eerste straatje met waterpasserende baggerstenen ligt in The Green Village, de bouw- en infraproeftuin van de TUDelft . De grijze stenen – van standaard klinkerformaat – zijn gelegd in een soort vlechtwerk. “Het water zakt door de openingen tussen de klinkers door”, vertelt industrieel ontwerper Wies van Lieshout, een van de oprichters van de start-up Waterweg. “In combinatie met split-grind kan dat steden helpen die wateroverlast onder- vinden bij piekbelasting.”

Het Deltse proefstraatje is slechts een tussenstap naar het einddoel. Waterweg wil namelijk een circulaire baggertegel maken met een open structuur. Het water moet daar in de toekomst dwars doorheen kunnen. Zover is het nog niet, want de dames van Waterweg willen eerst de kwaliteiten van hun product beter leren kennen.

Lees het artikel op Cobouw

Scroll naar boven