CROW Academie: Alle cursussen gaan zo veel mogelijk online door. Meer informatie

Is de dennenprocessierups een nieuwe plaag?

14-02-2020

Het Kenniscentrum Eikenprocessierups voorziet de komst van een nieuw plaagdier: de dennenprocessierups.

koolmees Hoewel de rups nog niet in Nederland aanwezig is, komt hij wel steeds noordelijker voor in Europa.

De rups heeft net zoals de eikenprocessierups haartjes die jeuk kunnen veroorzaken. Gemeenten besteden jaarlijks veel tijd, geld en moeite in het bestrijden van de eikenprocessierups. Ook dit jaar zijn de voorbereidingen al weer in volle gang.

Zo gaat Hardenberg dit voorjaar preventief spuiten met een biologisch middel op locaties waar veel overlast wordt verwacht. Daarmee worden rupsen gedood voor ze de gevreesde brandharen krijgen, aldus de gemeente.

de gemeente Westerwolde bestrijdt de eikenprocessierups op verschillende manieren en is al bezig met maatregelen. Dit jaar wordt namelijk verwacht dat de rupsen zich verder verspreiden over de ruim 43.000 eikenbomen in de gemeente. Op plekken waar veel mensen komen worden de nesten weggezogen. De gemeente heeft met een bijdrage van de provincie Groningen vijfhonderd mezenkasten laten maken. Inwoners kunnen gratis een kast ophalen om in hun tuin te hangen, bij voorkeur op een eikenboom.

Ondertussen houdt het kenniscentrum de opmars van de dennenprocessierups nauwlettend in de gaten.
 Arnold van Vliet, verbonden aan het centrum, vertelt aan BNR Nieuwsradio dat het dier gelukkig verschillende natuurlijke vijanden heeft, zoals de koolmees.

Scroll naar boven