CROW Academie: Alle cursussen gaan zo veel mogelijk online door. Meer informatie

Wegverhoging door middel van schimmels

04-12-2020

Het komt vaak voor dat polderwegen verzakken door zacht veenondergrond. Gemeenten Worden en Alphen hebben samen met Mycelco en ingenieursbureau Sweco een nieuwe en duurzamere oplossing bedacht voor het ophogen van deze verzakte wegen; schimmels.

Normaliter wordt het verzakken van polderwegen tegengegaan door de wegen op te hogen met EPS. EPS is een polystyreen wat onder de kunststofsoorten valt en ook wel vaak wordt aangeduid als piepschuim, tempex of hardschuim.

In plaats van EPS wordt er nu Mycobase toegepast voor het verhogen van het wegdek. Mycobase bestaat uit natuurlijke grondstoffen en is een schimmel gekoloniseerd materiaal. Deze eigenschappen zorgen er voor dat het een potentieel goed biobased bouwmateriaal is.  Mycobase bedacht door Mycelo. Mycelco is een biotechnologisch bureau dat zich specialiseert in ecologische toepassingen met schimmels, planten en bacteriën.

In de gemeente Woerden en Alphen wordt er momenteel een pilot gehouden met Mycobase voor het ophogen van verzakte polderwegen. Er zijn verschillende blokken Mycobase in de grond gegraven om de wegen te verhogen. De komende zes maande wordt er gekeken of Mycose zijn eigenschappen blijft behouden en wat voor effect het heeft op overige materiaal als het langer in de grond blijft zitten. 
 
Meer weten over het ophogen door middel van schimmels? Lees dan meer hier.
 

Scroll naar boven