Thema Aanbesteden
Thema Assetmanagement
Redactie
Terugblik van de laatste webinar uit de reeks ‘Provinciale OTL en ILS’. Om BIM en uitwisseling van areaalgegevens in projecten echt tot een succes te maken is samenwerking het cruciale ingrediënt. Jakko Heinen van BIM-connected geeft in zijn presentatie rake tips.
Webinar terugkijken
{^youtubevideo|(width)425|(height)264|(rel)True|(autoplay)False|(fs)True|(url)https://www.youtube.com/watch?v=ztv5gP8NdIU^}
Om écht goed een prijs te kunnen bepalen van de dataleveringen moeten er ook voorbeelden bij het contract zitten waarmee de opdrachtnemer de datavraag kan kwantificeren. Niet iedere deelnemer was het hierbij eens met de stelling dat BIM en dataleveringen in eerste instantie geld en tijd kosten en pas na een aantal projecten geld gaan opleveren.
Tips uit de praktijk
Jakko Heinen van BIM-connected gaf vervolgens een heleboel rake tips uit de praktijk om tijdens het project nóg succesvoller te worden met data-uitwisseling. Het begint ermee dat je niet alles vraagt wat ergens in een systeem zit, maar dat je als organisatie áchter je objecttypebibliotheek staat en kan uitleggen waarom je die data vraagt. Dat geeft een opdrachtnemer motivatie om serieus met de dataleveringen aan de slag te gaan.
Een andere tip was van te voren testen en kijken of een test-datalevering de juiste structuur heeft en ingelezen kan worden in de systemen van de asset manager. Als dan aan het eind van het project véél data geleverd wordt, weet je in elk geval dat de grote lijn op orde is. Bijkomend voordeels is dat de asset manager aan het eind niet overvraagd wordt, maar dat hij in fases kan leren van de dataleveringen, oefenen met valideren en zien dat het een succes wordt. Zo is iedereen gemotiveerd en betrokken bij de uitwisseling van gegevens en wordt BIM in je projecten een groot succes.
Bekijk de overige webinars terug via de overzichtspagina BIM nieuws
Delen via