CROW Academie: Alle cursussen gaan zo veel mogelijk online door. Meer informatie

Bestrijding eikenprocessierups in gevaar door corona

08-04-2020

Er dreigt een tekort aan beschermende pakken voor de bestrijders van de eikenprocessierups. Veel beschermingspakken worden gebruikt tijdens de coronacrisis.

Gemeenten en ziekenhuizen riepen ondernemers op om beschermingsmateriaal af te staan. Het is niet duidelijk hoeveel gehoor daaraan gegeven is.

Wel lijkt het volgens NRC dat alleen voor de eerste weken van de bestrijding van de rups er genoeg beschermingspakken zijn. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups denkt dat de zorgen niet terecht zijn.

Marc Kusters van de Vereniging van Hoveniers en Groenverzorgers zegt tegen de krant dat leveranciers van de pakken veel minder voorraad uit China krijgen. "En wat er binnenkomt, is bijna allemaal bestemd voor de zorg."

Zonder de pakken is de bestrijding niet mogelijk. De brandhaartjes van de rups veroorzaken allergische reacties en jeuk.

Eind mei moet de bestrijding beginnen.

Vorig jaar zomer hadden veel meer mensen dan normaal last van de eikenprocessierups. In Overijssel, Noord-Brabant en Utrecht gingen 150 op de 100.000 mensen met jeuk naar de huisarts. Het landelijke gemiddelde in andere jaren is 20 op de 100.000.
 

Scroll naar boven