CROW Basisspecificaties uitgelicht

11-07-2019

Optimale ontwikkeling en beheer van openbare ruimte en infrastructuur is alleen mogelijk als er betrouwbare informatie beschikbaar is en in toenemende mate digitaal wordt vastgelegd en uitgewisseld via datasets.

CROW heeft de inhoud van de Standaard RAW Bepalingen in 2016 ‘ontvlochten’ van het juridische kader van UAV en gestructureerd en gekoppeld op basis van System Engineering.
De inhoud is gepubliceerd op een Linked Data Platform: een wereldwijd geaccepteerde digitale methode voor het publiceren van gestructureerde gegevens. Een open platform waarop naast de CROW- gevalideerde eisen ook eisen van derden kunnen worden aangeboden en gebruikt.

LDP2.jpg

Datamodel

Alle CROW-eisen zijn dan wel ‘los opgeslagen’ op dat platform, maar om te zorgen dat CROW RAW kan blijven ondersteunen, is een datamodel gemaakt waarmee publicaties kunnen worden geproduceerd met de bestaande structuur van RAW.
 
Het maakt vele vormen van slim gebruik mogelijk zoals selecteren, raadplegen, contracteren, verifiëren en valideren. Maar ondersteunt ook een ontwikkeling naar meer functioneel specificeren of meer objectgericht specificeren. En … belangrijk:

  1. het delen en hergebruiken van data
  2. in alle fasen van de levenscyclus van objecten
  3. data die wordt begrepen door computers!

Hoe dat is gedaan? Lees het in de toelichting CROW Basisspecificaties uitgelicht.

Scroll naar boven