CROW draagt bij aan voorkomen en bestrijden wintergladheid

22-01-2019

1200 mensen, waaronder gladheidcoördinatoren, 546 strooiwagens en 350 sneeuwschuivers zijn volgens Rijkswaterstaat vandaag op pad om de snelwegen sneeuwvrij te krijgen en de gladheid te bestrijden.

SneeuwschuiversMaar ook de vele provinciale en gemeentelijke gladheidbestrijders staan in de startblokken. De voorbereidingen van de afgelopen maanden en weken moet zich nu uitbetalen. CROW ondersteunt de gladheidbestrijders al ruim 30 jaar om de gladheidbestrijding in de winter zo effectief en efficiënt mogelijk uit te voeren. Daarmee dragen we bij aan de bereikbaarheid en verkeersveiligheid van Nederland.
Bekijk hier bijvoorbeeld de opleiding Coördinator Gladheidsbestrijding.
 
In de jaren 80 van de vorige eeuw lag de focus voornamelijk nog op het bestrijden van de gladheid door sneeuw, bevriezing en ijzel. Tegenwoordig ligt de focus op het voorkomen van gladheid door preventieve acties uit te voeren. De ontwikkeling van de gladheidbestrijding, maar vooral de wijze waarop de gladheidbestrijding effectief en efficiënt kan worden aangepakt, is beschreven in CROW-publicatie ‘Organisatie en bestrijding van wintergladheid’.

Coördinator gladheidbestrijding

Naast publicaties geeft CROW sinds 2011 ook opleidingen en cursussen op het gebied van de wintergladheidbestrijding. Speciaal voor alle gladheidcoördinatoren is de ‘Opleiding Coördinator Gladheidbestrijding’[link invoegen naar opleiding]. Deze vierdaagse opleiding inclusief examen geven de coördinatoren een stevige basis om goede beslissingen te nemen over te starten gladheidbestrijdingsacties. Inmiddels zijn er zo’n 400 gecertificeerde coördinatoren in Nederland aan de slag om de weggebruiker veilig de winter door te helpen.

Veilige uitvoering

De chauffeurs die onder vaak moeilijke omstandigheden de weg op moeten, moeten dat natuurlijk veilig kunnen doen. CROW certificeert de opleidingsinstituten die de Opleiding Specifieke Deskundigheid Winterdienst aanbieden. Het CROW-certificaat staat er garant voor dat de opleiding voldoet aan de gestelde eisen. Inmiddels zijn zeven bedrijven gecertificeerd.

Relevante links

Live meekijken met de strooiwagens kan bij Rijkswaterstaat.
Lees meer over Gladheidsbestrijding bij CROW.
Lees hoe CROW nog meer bijdraagt aan een veilig en goed geregeld Nederland.

 

Scroll naar boven