Parkeerkencijfers een must voor de vakwereld

13-11-2018

U heeft het vast al gehoord op het Nationaal verkeerskundecongres 2018 of gelezen in de media: de parkeerkencijfers 2018 zijn gepubliceerd. De CROW kencijfers zijn al jaren een belangrijke leidraad voor de parkeerwereld en worden om het aantal jaar geüpdatet.

Afgelopen week sprak Martin Blankendaal van Spark al in de media over de kencijfers. “Deze cijfers vormen de basis voor veel gemeentelijke Nota’s Parkeernormen en voor bepalingen van de parkeerbehoefte door onder meer ontwikkelaars en adviesbureaus”. In vergelijking met de kencijfers 2013 valt hem gelijk op dat de kencijfers nu ook aangeven met welk percentage laadpunten voor elektrische auto’s rekening is gehouden. De weergegeven kencijfers zijn inclusief het aantal laadpunten.*

Waarvoor dienen de parkeerkencijfers?

Parkeerkencijfers zijn een hulpmiddel voor ambtenaren en andere partijen die zich bezighouden met parkeervraagstukken. Met de kencijfers kan het aantal aan te leggen parkeerplaatsen worden berekend voor een bepaald bouwproject, zoals een woonwijk, appartementencomplex, kinderdagverblijf of winkelcentrum, en combinaties daarvan.

Hoe komen de parkeerkencijfers tot stand?

De parkeerkencijfers worden samengesteld uit CBS gegevens, literatuuronderzoek en praktijkervaringen van gemeenten, maar zijn gebaseerd op een gemiddelde situatie. Dat betekent dat in veel gemeenten maatwerk nodig is voor specifieke situaties. Goed parkeerbeleid wordt de komende jaren alleen maar belangrijker. Veel gemeenten staan voor een enorme bouwopgave. Vooral rond de hoofdstad moet de metropoolregio Amsterdam tot 2040 met 300.000 woningen groeien. Het grootste deel daarvan moet binnenstedelijk worden gerealiseerd, dus in gebieden waar nu al auto’s geparkeerd worden.

Overzicht

Omdat de kencijfers in meerdere publicaties en tools verwerkt worden, vindt CROW het belangrijk dat de vakwereld het overzicht houdt. Waar kunt u straks de kencijfers overal vinden?
Bekijk het overzicht.
 
* Bron: Parkeer24

Scroll naar boven