CROW Academie: vanaf 10 mei weer cursussen op locatie. Lees meer

Oorzaken aantasting van betonconstructies met mosaangroei bekend

15-11-2018

ProRail en Rijkswaterstaat worden bij verschillende infrastructuur projecten geconfronteerd met aanzienlijke mosaangroei, waarbij op meerdere locaties sprake is van betonaantasting. Het was lange tijd onbekend wat de invloed van mosaangroei was op deze aantasting, tot nu.

De betrokken partijen (ProRail, RWS, bouwbedrijven en betonindustrie) besloten onder de vlag van een onafhankelijk kennisinstituut een technisch onderzoek uit te voeren naar het fenomeen mosaangroei en de onderliggende mechanismen, en ook de mogelijke gevolgen van deze mechanismen voor het beheer en onderhoud van betonconstructies.

Resultaten

Uit het onderzoek zijn boeiende resultaten voortgekomen. Mosaangroei blijkt bijvoorbeeld geen veroorzaker te zijn van een hogere porositeit en permeabiliteit van het randzonebeton, maar het gevolg daarvan. Mosaangroei kan wel een versterkend effect op de aantasting van het betonoppervlak hebben, omdat mossen lang vocht vasthouden en daarmee het betonoppervlak gevoeliger maken voor aantasting ten gevolge van vorst-dooiwisselingen.

Betondag

De resultaten worden vandaag, 15 november, in Rotterdam op de Betondag gepubliceerd en gepresenteerd. U kunt het rapport ook vanaf vandaag via onze website downloaden.

Download hier het rapport

Scroll naar boven