CROW Academie: vanaf 10 mei weer cursussen op locatie. Lees meer

Hitte en droogte zorgen voor gevaarlijke fietspaden

25-07-2018

Fietspaden waar de betonplaten omhoog komen en de tegels los gaan zitten. De hitte en droogte zorgen voor gevaarlijke situaties op de Nederlandse fietspaden.

fietspadRTL Nieuws ging op onderzoek uit welke problemen zich voordoen. Hiervoor werd onder meer Jan Knol van CROW ingeschakeld om de oorzaak van de gevaarlijke fietspaden uit te leggen.
“De tegels op fietspaden zijn bijna allemaal van beton. En die zetten, net als die grote betonnen platen, ook uit door de warmte. Als de tegels strak tegen elkaar worden gelegd - zonder of met een hele dunne voeg - dan komt er spanning op te staan - en springt er vanzelf ergens een tegel omhoog,” zo legt Jan Knol uit bij RTL Nieuws.

Het aantal meldingen over problemen op het fietspad is dit jaar hoger dan ooit.

De loszittende en omhoogkomende tegels zorgen voor een gevaarlijk fietspad. Zo sloeg in Oss niet zo lang geleden een scooterrijder over de kop door losliggende tegels. Ook elders in het land komen meldingen van ongelukken door losliggende tegels.

Sommige gemeenten, zoals Amstelveen, zijn begonnen met het natmaken van fietsroutes. De Fietsersbond doet een oproep om rekening te houden met de slechte staat van de fietspaden.

Gerelateerd

CROW Publicatie Ontwerpwijzer fietsverkeer

Scroll naar boven