Den Haag wint Autodeel Award

27-09-2016

Nieuwe cijfers autodelen en uitreiking Autodeel Award op shareNL-symposium autodelen.

Het aantal deelauto’s in Nederland is dit jaar met 55% gestegen: van 16 duizend naar meer dan 25 duizend. Dit maken Natuur & Milieu, shareNL, ministerie van I&M en CROW-KpVV vandaag bekend. Nooit eerder steeg het aantal deelauto’s zo sterk als in het afgelopen jaar. Ten opzichte van 2013 is het aantal inmiddels vervijfvoudigd.

Explosieve groei bij particuliere autodelers

De nieuwe cijfers over autodelen werden bekendgemaakt op het shareNL-symposium autodelen. De groei komt voor een groot deel van particuliere autobezitters die hun auto te huur aanbieden op websites zoals SnappCar en MyWheels. In het dashboard autodelen van CROW-KpVV staan alle cijfers en is te zien in welke gemeenten de meeste deelauto’s per inwoner staan.

1,3 miljoen Nederlanders willen autodelen

'Autodelen is eigenlijk goed voor alles: schonere lucht, minder auto’s in de straat en meer ruimte voor groen, speelgelegenheid en fietsen,’ aldus Maarten van Biezen, hoofd mobiliteit bij Natuur & Milieu. De potentie voor autodelen is enorm. 1,3 miljoen Nederlanders zijn bereid om de auto te delen, zo blijkt uit eerder onderzoek van Natuur & Milieu.

Den Haag: autodeelstad 2016

Op het symposium werd ook de winnende gemeente bekend gemaakt van de Autodeel Award 2016. Den Haag wint de Autodeel Award omdat de gemeente de grootste en meest effectieve stappen zet op het gebied van autodelen. Andere genomineerden waren de gemeenten Wageningen en Nijmegen. Een deskundige jury onder leiding van prof. dr. Koen Frenken (UU) koos de genomineerden en de winnaar.

Bekijk een infographic met de meest opvallende initiatieven.

Green Deal autodelen

Vorig jaar sloten gemeenten, bedrijven en belangenorganisaties de Green Deal autodelen af. Afgesproken werd dat Nederland in 2018 100.000 deelauto’s zou tellen. Dit is een versnelde invulling van de eerdere doelstelling uit het Energieakkoord om dit aantal in 2020 te bereiken. Op het symposium hebben dertien nieuwe organisaties, waaronder de gemeente Rotterdam en Nationale-Nederlanden, de Green Deal Autodelen ondertekend.

Scroll naar boven