CROW-KpVV roept gemeente Harlingen uit tot winnaar meest duurzame mobiliteit 2015

07-10-2015

Vandaag is, tijdens het symposium Duurzaamheid in mobiliteitsbeleid van CROW-KpVV, gemeente Harlingen uitgeroepen tot gemeente met de meest duurzame mobiliteit in 2015. De gemeente neemt daarmee de ereplaats over van de vorige winnaar, gemeente Groningen. Harry Boon, Wethouder Verkeer en Vervoer van gemeente Harlingen, nam de wisseltrofee in ontvangst van Wim van Tilburg (CROW-KpVV). CROW-KpVV is de organisator van deze prijsuitreiking.

Oordeel

De gemeente heeft de prijs te danken aan goede scores voor klimaat, luchtkwaliteit, geluidsbelasting en bereikbaarheid. De inwoners van gemeente Harlingen maken weinig gebruik van de auto en er rijden relatief schone bussen. Daarmee draagt het verkeer weinig bij aan de opwarming van de aarde. Ook worden de inwoners weinig belast met de emissie van vuile stoffen en geluid afkomstig van het autoverkeer. Tegelijk kent de gemeente een goede bereikbaarheid.
 

Scores

Het CROW-KpVV heeft voor het scoren van de verschillende gemeenten een aantal statistieken van onder andere het CBS, het RIVM, OV9292 en een aantal landelijke modellen en eigen databestanden geanalyseerd. Gemiddeld scoort gemeente Harlingen de hoogste waarde.
 

Top 10

  Rangorde Duurzaamheids-score*)
Harlingen 1 7,0
Heerenveen 2 6,9
Culemborg 3 6,8
Utrecht 4 6,8
Haren 5 6,7
Houten 6 6,7
Texel 7 6,6
Bunnik 8 6,6
Almere 9 6,5
Appingedam 10 6,5
Gemiddelde van alle gemeenten 179 4,6

*De berekende score loopt van 1 tot 10  
 

Gemeente Utrecht heeft duurzaamste mobiliteitssysteem

De duurzaamheidsscore is opgebouwd uit indicatoren die betrekking hebben op duurzame doelen (lucht, klimaat, bereikbaarheid) en indicatoren die betrekking hebben op de keuzes die gemeente en inwoners maken (zoals aantal deelauto’s, laadpalen, schone bussen). Gemeenten hebben vooral op de laatste categorie invloed. De winnaar van deze laatste categorie, gemeente Utrecht, heeft tijdens het symposium daarom ook een prijs in ontvangst mogen nemen.
 

Duurzaam beleid

Het overheidsbeleid is erop gericht duurzame mobiliteit te bevorderen. Hiermee wordt geprobeerd de  groeiende mobiliteit en de effecten op het milieu, de gezondheid en de economie in evenwicht te brengen. CROW-KpVV ondersteunt daarom gemeenten bij het uitvoeren van dit beleid. Met het uitreiken deze prijs wil CROW-KpVV gemeenten stimuleren hun score op het gebied van duurzame mobiliteit te verbeteren.

Meer informatie over het Dashboard Duurzaamheidsscore en de bijbehorende tool
 

 

Scroll naar boven