Thema UAV en RAW
Het bouwteam wordt steeds vaker genoemd als remedie voor een scala van uitdagingen bij bouwprojecten. Partijen slaan (onbewust) stappen over die nodig zijn om van een bouwteam een echt werkende oplossing te maken.
Het bouwteam wordt steeds vaker genoemd als remedie voor een scala van uitdagingen en problemen bij bouwprojecten. De praktijk laat dagelijks zien dat partijen (opdrachtgever én aannemers) (onbewust) stappen overslaan die nodig zijn om van een bouwteam een echt werkende oplossing te maken. In deze opinie bijdrage beschrijf ik vier – noodzakelijke – stappen die doorlopen moeten worden, om de kans op een succesvol project te vergroten.
1. Denk na over de uitdagingen en doelen voor alle fasen van het bouwteam
De eerste vraag die partijen zich moeten stellen, is wat de concrete en daadwerkelijke uitdagingen (danwel problemen) én doelen zijn van een project. Bepaal dus reeds voor het opzetten van de organisatie van het bouwproject wanneer het project een succes is. Stel daarbij vast in welke fase (ontwerpfase, de uitvoeringsfase en de onderhoudsfase) welke uitdagingen en doelen zich voordoen, aangezien die verschillen per fase. Want hoewel het bouwteammodel strikt genomen alleen voor de ontwerpfase (inclusief prijsvorming) is, is het in de praktijk cruciaal om met dit team in de uitvoeringsfase (en wellicht de onderhoudsfase) verder te gaan. Elke fase heeft immers een ander karakter en stelt zijn eigen eisen. Pas wanneer de relevante informatie boven tafel is, kan besloten worden of het bouwteam de beste route is én hoe het bouwteam zo ingericht kan worden (zowel contractueel als praktisch) dat het project een succes wordt.
2. Werk de bouwteamovereenkomst voor het specifieke project uit
Het VGBouw model bouwteam-overeenkomst uit 1992 is – ondanks de leeftijd – nog steeds een veelvuldig gebruikte modelovereenkomst. Het kenmerk van een modelovereenkomst in algemene zin is dat dit per definitie moet worden aangepast om te passen op een concreet project. Een model is geen one size fits all oplossing. Het belang daarvan kan niet onderschat worden: partijen moeten namelijk voorkomen dat een overeenkomst slechts een papieren (juridische) werkelijkheid weergeeft, die afwijkt van de echte (praktische) werkelijkheid.
3. Maak de samenwerking concreet voor alle rollen in het project
Een van de meest terugkerende aandachtspunten bij bouwteam is de vraag ‘hoe dan?’. Die vraag betreft een van de belangrijkste stappen om van een bouwteam een succes te maken: beschrijf hoe bij dit specifieke project een goede samenwerking gerealiseerd wordt. Dit betekent dat de feitelijke rollen van alle betrokken bouwteamleden onderkend worden en op een harmonieuze manier ten opzichte van elkaar beschreven worden. Dit vereist samenwerking van degenen belast met de juridische kant van de opzet van een project met degenen belast met de opzet van het werk en de projectorganisatie van het project.
4. Voer de samenwerking door naar de uitvoeringsfase
Het VGBouw model verwijst naar de UAV (1989 – ondertussen vervangen door 2012) als model uitvoeringsovereenkomst. Die overeenkomst bevat mechanismen die partijen op een bepaalde manier sturen. Regelmatig vergeten partijen om na te gaan of die sturingsmechanismes wel goed werken gezien de uitdagingen en doelen. Loopt men het risico als aanbestedende dienst om hier de Gids Proportionaliteit op zijn weg te vinden (verplicht gebruik van de UAV 2012 zonder aanpassingen)? Nee: want er zijn goede redenen om eventueel de UAV 2012 aan te passen in licht van het bouwteam.
Andrea Chao – Advocaat bij Simmons & Simmons LLP en lid van de redactieraad van Tijdschrift voor Bouwrecht
Delen via