Sla navigatie over

UAV-GC en Best Value praktisch toepasbaar?

6 oktober 2017

Thema UAV en RAW

Hoe vind je een opdrachtnemer met de juiste expertise? Een blog van Rob Luiten, consulent Aanbesteden en Contracteren, over Best Value Procurement. 

Best Value Procurement (BVP) komen we veel tegen. Best Value Procurement, in Nederland ook vaak Prestatie-inkoop genoemd, is niet een bepaalde aanbestedingsprocedure en ook niet een bepaalde contractvorm. BVP is te zien als een gedachtengoed, filosofie of een concept om tot een goede samenwerking te komen tussen een opdrachtgever en een opdrachtnemer. 

Best Value

BVP heeft betrekking op het aanbestedingsproces, het contract en de samenwerking tijdens de realisatie van het contract. Bij BVP draait alles om het vinden van de opdrachtnemer die begrijpt wat de opdrachtgever wil, goed kan samenwerken en presteren. Dit binnen een werkwijze met zo min mogelijk controle en aansturing. Kortom, het vinden van een opdrachtnemer met de juiste expertise. Voorwaarde voor een optimaal resultaat van de BVP-aanpak is dat er in de organisatie van zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer kennis is met betrekking tot BVP. En niet minder belangrijk: draagvlak voor de toepassing daarvan.

Het contract

Vanuit het concept BVP wordt gestuurd op een contract van minimale omvang. Het idee daarbij is om op een relatief hoog abstractieniveau, vanuit de projectdoelstellingen, aan te geven welke prestaties er geleverd en welke functies er vervuld moeten worden. Het liefst geen dikke contracten, want het bedenken van de beste oplossingen en daarmee voldoen aan de verwachtingen is aan de opdrachtnemer. Hij is de expert!

We kunnen vaststellen dat een contract in de BVP-aanpak nodig is. Als we de eerder genoemde punten opvolgen dan ligt het voor de hand om bij het contracteren van civieltechnische opdrachten de UAV-GC 2005 toe te passen als juridisch kader. De UAV-GC biedt immers een evenwichtig juridisch kader voor zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer. De verdeling van risico’s en verantwoordelijkheden met betrekking tot het ontwerp, afstemming op de bodemgesteldheid en kwaliteitsborging zijn in de UAV-GC vastgelegd. Belangrijk is dat de UAV-GC de ruimte biedt voor de opdrachtgever om op een functioneel niveau te specificeren. Voor de opdrachtnemer is het belangrijk dat hij de ruimte heeft om passende oplossingen te ontwerpen en te realiseren. Dit in tegenstelling tot de bijvoorbeeld de UAV 2012 die de ontwerpverantwoordelijkheid bij de opdrachtgever legt.

De concretiseringsfase

Een onderscheidend element van de BVP-aanpak ten opzichte van een “normale” aanbesteding is de zogenaamde concretiseringsfase. Deze concretiseringsfase start nadat is bepaald wie de beste inschrijving heeft gedaan. De opdrachtgever en de potentiële opdrachtnemer duiken dieper in het project. Daarnaast stemmen ze in deze fase de verwachtingen, risico’s en planning beter af.

Is UAV-GC fit for Best Value?

Om BVP en UAV-GC succesvol toe te passen is kennis nodig. Uit de markt komen signalen dat er knelpunten zijn tussen de UAV-GC- en de BVP-aanpak. Ook komen er vragen over hoe de genoemde concretiseringsfase optimaal kan worden ingericht. Kortom, hoe bereikt u met de BVP-aanpak en een UAV-GC contractcontext het optimale projectresultaat? Wat zijn uw ervaringen met de combinatie van de UAV-GC en BVP? Zijn alle risico’s voor rekening van opdrachtnemer bij Best Value projecten of wordt BVP gezien als kunstje van de inkoper?

Wij organiseren in samenwerking met Tauw de cursus UAV-GC fit for Best Value. Met deze cursus beschikt u in één dag over de benodigde kennis om op de juiste wijze invulling te geven aan een contract onder de UAV-GC bij een Best Value project.

Rob Luiten
rob.luiten@crow.nl
 

Delen via