Hoe zit het nu eigenlijk met geleiderail in RAW?

17-10-2017

Afgelopen jaar zijn er aan onze helpdesk vragen gesteld over de toepassing van de Nederlandse geleiderail. Opdrachtgevers horen van leveranciers van bermbeveiligingsconstructies dat deze zo vertrouwde geleiderail niet meer mag worden voorgeschreven. Klopt dat?

Inderdaad hebben die leveranciers een punt. In de beginjaren negentig is een start gemaakt met het opstellen van geharmoniseerde Europese normen voor deze constructies (de EN 1317 serie). Uiteindelijk doel daarvan is altijd geweest om vrije handel tussen de lidstaten mogelijk te maken. Dit hele proces duurde langer dan verwacht maar is inmiddels grotendeels afgerond: sinds een aantal jaren mag geleiderail alleen met een CE-markering in de handel worden gebracht, in 2015 heeft NEN de normen voor de Nederlandse geleiderail (NEN 5190 en 5191) ingetrokken. Geleiderail is daarmee een van de vele producten die voortaan moeten worden voorzien van een CE-markering.

Wat betekent dit nu in de praktijk?

Producenten en leveranciers van afschermende constructies in de Europese unie moeten hun producten testen en beschrijven zoals vastgelegd in EN 1317 en voorzien van een CE-markering. Daarbij beschrijft EN 1317 de constructies niet meer in detail maar maakt gebruik van prestatieklassen. De prestatieklassen zijn een maat voor de belasting die de constructie kan opvangen (voertuigkerende werking). Voor meer informatie wordt verwezen naar de normen zelf en naar het CROW Handboek Veilige inrichting van bermen.

In contracten is het voorschrijven van een specifieke geleiderail zoals de Nederlandse in beginsel niet meer toegestaan. Doe je dit wel dan kan dit leiden tot een handelsbelemmering. Voor nieuw te plaatsen constructies is het advies dan ook om die te beschrijven conform de CE-markering met prestatieklassen, eventueel met aanduiding van het soort materiaal bijv. hout vanwege de landschappelijke inpassing. Dit moet met eigen tekst, de huidige RAW-teksten voorzien daar niet in. Voor herstel en reparatie van de bestaande geleiderail kunnen de huidige RAW-teksten nog worden gebruikt.

Tot slot

De markt moet leren omgaan met de nieuwe situatie. Testen die nodig zijn voor een CE-markering zijn kostbaar en niet alle constructies zijn op dit moment al getest. Bovendien zijn er geen regels voor "CE-gemarkeerde aansluitingen" tussen twee verschillende producten die beide wel de verlangde voortuigkerende werking bezitten (denk aan aansluitingen op bestaande constructies). Producenten, leveranciers en de leden van de normcommissie moeten dus nog wat werk verzetten.

Verreweg de grootste toepasser van dit soort constructies, Rijkswaterstaat, maakt tegenwoordig gebruik van eigen contractvormen. Een analyse van 2700 op basis van de Standaard 2010 openbaar aanbestede RAW-bestekken leverde een aandeel van 0,0% geleiderailposten op.Ook CROW beraadt zich nog hoe ze met de nieuwe situatie moet omgaan: nieuwe, op EN 1317 gebaseerde standaardteksten maken onder de UAV (dus RAW) of onder de UAVgc? Of misschien wel geen standaardteksten meer opnemen.

Emile Hensen (CROW)
Emile.Hensen@crow.nl

Thema's

RAW

Reacties

JoWilly
Wat was nu fout aan de 'oude' NEN 5190? Dit is een openbaar systeem, dus niet producent gebonden - fantastisch toch?, Marktwerking op en top! Rijkswaterstaat was in de jaren 80 dus al heel modern bezig! - Vandaag de dag mag iedereen dit systeem produceren mits CE (dus ook EN1317 etc. uitvoeren). Waarom mag een opdrachtgever geen voorkeur hebben? Maw ik wil een gouden kraan op mijn wastafel - mag ik niet (meer) zeggen? Omdat er ook chroom, brons, koper, etc. systemen te koop zijn? .... Nee, elke werk lekker haar eigen systeem toepassen. En straks iedereen (opdrachtgevers) klagen over oplopende hoge onderhoudskosten!?
10-11-2017 17:14:50

ron
jammer ... mijn zoveelste ergernis tegen al dat Europa gedoe
30-10-2017 07:52:43

Webredactie CROW
Scherp Fred! We hebben Emile weer van z'n CE-markering ontdaan.
20-10-2017 09:54:03

Fred
'....Foto rechts: CE-markering....'
Heeft Emile nu ook CE-keur??
19-10-2017 08:26:30

j.haest@shadv.nl
Goed stuk. Dit betoog ik al twee jaar, maar aanbestedende diensten verscholen zich steevast achter de RAW bepalingen, waarmee de Europese EN1317 norm (grotendeels) wordt genegeerd. Zelfs de ingetrokken NEN 5190 en 5191 worden nog vaak ingezet als dekmantel voor het voorschrijven van bepaalde producten, hetgeen directe strijd oplevert met de EN1317.
17-10-2017 16:02:30

Abonneer
 Security code
Scroll naar boven