Contracteren met Linked Data is niet moeilijk

01-11-2019

Lieve lezertjes en lezeressen,

Ik bedoel, eh, geacht publiek,

Onze bijeenkomst van 10 oktober had als werktitel: Contracteren met Linked Data is niet moeilijk. Dat hebben we geweten! Eigenlijk vonden we het intern wél erg moeilijk: We hebben datasets, we hebben een linked data platform met een spqarql-endpoint (wat is dat? Ander keertje leg ik dat uit, beloofd), en we hebben een viewer op de datasets, we beloven al een jaar dat die de lucht in gaat… ik durf het bijna niet eens meer te noemen. Kwestie van, ja, van wat? De viewer is klaar, alleen nu moet voor elke dataset nog iemand meekijken om te zien of de set goed wordt weergegeven. Dat is ingepland maar moet nog gebeuren.
Ja, dan kunnen we natuurlijk moeilijk beweren dat onze linked data toepassen in de praktijk niet moeilijk is.

Gelukkig kunnen we het niet makkelijker, maar wel leuker maken. Contracteren met linked data biedt voordelen voor de hele keten van plan tot sloop, zoals we in dit filmpje trots presenteren.


Met complimenten aan de deelnemers: we hadden opdrachtgevers, bouwbedrijven, adviesbureaus én softwareleveranciers in de zaal die allemaal met elkaar in gesprek gingen, tot diep in de borrel. En natuurlijk hielp Johan Versendaal van de Hogeschool Utrecht om de sfeer er goed in te houden, met zijn les om ons bewustzijn over data en ethiek opfrissen.


Gebruik contractdata in de praktijk

We hebben dan ook heel hard gewerkt aan een presentatie die liet zien, hoe een gebruiker in de praktijk gebruik kan maken van de linked datasets. Gelukkig hadden we met mijn voormalige collega Micha Bunnik van Sweco ook een echte gebruiker van onze linked datasets in huis, die liet zien hoe hij de eisen binnen haalt om contracten mee te maken.
Zelf hadden we een UX-design gemaakt: een soort “dummy” van een softwareapplicatie, waardoor je “knoppen” kan laten zien, zonder software te ontwikkelen. Want ja, CROW is van de data, applicaties laten we over aan de markt. Hiermee heb ik laten zien hoe onze linked datasets in de praktijk zouden kunnen werken:

 • Voor een asset manager, om eisen te beheren die aansluiten op de doelen van de organisatie;
 • Voor een adviesbureau tijdens ontwerp en opstellen contract;
 • Voor een opdrachtnemer om op te nemen in de bedrijfsbibliotheek, tijdens aanbesteding, bouw en onderhoud.

Nou, dat werkte: daarmee kwamen een heleboel vragen uit de zaal los, en hoorde ik een paar keer “o, zo bedoelden jullie dat….”
Het allerleukst vond ik de discussie die aan vier tafels los barste, aan de hand van onze 4 stellingen.
 

“1. Het UX design geeft mij veel inzicht in de mogelijkheden van linked data”

woordenwolk


Nou… Voor velen van jullie was het voorbeeld veel te tekstueel, niet visueel genoeg. Of te simpel, jullie willen meer kunnen vergelijken, schakelen tussen eisen, met complexere vragen zoeken, en automatisch eisen kunnen vergelijken tussen gevalideerde, collectieve en individuele sets. Wat is er eerst, de individuele set? Of start je vanaf de gevalideerde? En ho eens even, hoe zo gevalideerd? De Basisspecificaties komen dan wel uit de RAW, maar zijn nog niet paritair vastgesteld! Wat is de bron van de eis?
En voor ons de belangrijkste: jullie willen commentaar kunnen geven op de eisen, feedback, om ze zo met z’n allen te verbeteren. Als community.


“2. Ik zie potentie om contracteren met linked data in te richten in mijn organisatie”

Over jullie zelf:

 • Eerst koppel ik mijn eisen aan mijn OTL /  Een OTL hebben we niet nodig, geef mij maar een krachtige zoekmachine
 • Eerst eigen huis op orde
 • Hoe leidt ik mijn mensen hiervoor op?
 • Eerst gaan provincies ook risicoanalyses doen
 • Doen we al, duh!

Voor CROW:

 • Hoog tijd voor een goede viewer
 • Hier moet veel meer begeleiding op zitten
 • Linked data platform gebruiken voor lessons learned: Welke risico’s beperk je hiermee? Hoe vaak wordt de eis gebruikt? Wat is de kwaliteit van de eis?
 • Door overvloed aan eisen en keuzes worden contracten niet beter

En over elkaar: Dit stimuleer ik graag / Verplicht stellen voor alle partijen/ Geef jonge professionals de ruimte om dit in te richten


“3. CROW zou moeten voorzien in een technische koppeling naar de meest gebruikte softwarepakketten in de sector”

Nou, daar zijn jullie het niet helemaal over eens geloof ik….


*Er schijnt een pakketje te bestaan wat sommige gebruiken, een relationele database die niet goed met onze beveiliging kan omgaan.. iets met HMAC codes…
*O ja, we mogen ook wel aandacht besteden aan Linked data versus Linked Open Data – wat is het verdienmodel?
 

“4. Ik heb voldoende zicht op welke data er nu beschikbaar is op het LDP”


Bedankt voor alle complimenten!
 
Groetjes, Elisabeth

Bekijk ook de demo Linked Data Platform

Lees ook: Gebruik van contractdatasets in de praktijk: een visualisatie

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
Abonneer
 Security code
Scroll naar boven