Repair with Gold

16-11-2017

De openbare ruimte vervult een belangrijke rol in onze samenleving. Zeker nu de bevolking steeds ouder wordt. Daarnaast vraagt de overheid van zijn burgers zelfredzaamheid en is er sprake van ongezondere leefstijlen, die voor een verrassend groot deel ook een gevolg blijken te zijn van de inrichting van onze openbare ruimte.

Het is de ruimte die we delen en van oudsher de plek waar mensen elkaar op een vanzelfsprekende manier tegen het lijf lopen. Onze hedendaagse levens zijn op vele manieren fundamenteel veranderd, maar juist omdat de moderne sociale media ons in toenemende mate aan schermen kluisteren, neemt het belang van het openbare gebied als de gedeelde fysieke ruimte alleen maar toe. Als we onvoldoende aandacht besteden aan deze publieke ruimte, zal als eerste onze vergrijzende bevolking het moeilijk krijgen. Het kan bij de meest minimale inrichtingsdetails al fout gaan. Voor bejaarde mensen op weg naar het winkelcentrum kan een te hoge stoeprand een onneembare barrière vormen, die hen dwingt voortaan maar binnen te blijven. Dit heeft invloed op hun kwaliteit van leven, en het kan leiden tot isolement en eenzaamheid.

Een betere stad voor iedereen

Zo blijken sociale en ruimtelijke vraagstukken voortdurend in elkaar te grijpen. Om je daar van bewust te worden en zo de openbare ruimte te verbeteren, moeten krachten worden gebundeld. Of je nu architect bent of beheerder van de openbare ruimte, ga in gesprek met de mensen in de buurt: bewoners, ondernemers en zorgverleners. Een goed ontwerp begint met goed inzicht. Zo kun je zinvolle en soms radicale veranderingen in de openbare ruimte inzetten. Hier worden we uiteindelijk allemaal beter van. Een vorm van maatschappelijke biodiversiteit die leukere en betere steden oplevert, een stad die goed is ingericht voor kwetsbare mensen, levert een betere stad op voor iedereen.

'Repair with gold'

De methode om over de verbetering van de openbare ruimte na te denken, heb ik proberen te vatten in een metafoor. Het is een Japanse techniek om gebroken keramiek te repareren waarbij juist één duidelijk zichtbare reparatie als een eigen esthetiek en kwaliteit ingezet wordt. Werk vanuit de kwaliteiten die de openbare ruimte al heeft, maar aarzel niet om daar in te grijpen waar verbeteringen veranderingen vragen: 'Repair with gold'.

Rijksbouwmeester Floris Alkemade is een van de sprekers tijdens het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte dat gehouden wordt op 23 november aanstaande. Hij vraagt zich hardop af: "Wat betekent openbare ruimte?"

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
Abonneer
 Security code
Scroll naar boven