Hoe om te gaan met onkruid langs randen van verharding?

15-11-2017

In RAW wordt voor het beheersen van aspecten op beeldkwaliteit gebruik gemaakt van de CROW-Kwaliteitscatalogus openbare ruimte. Hierin is voor onkruidbeheersing langs verhardingsranden geen afzonderlijke beeldmeetlat (voorheen: schaalbalk) opgenomen. Maar het onkruid staat voornamelijk langs de randen van de verharding, vaak tegen de kantopsluiting. Hoe daarmee om te gaan?

Met Jacques Teunissen, Helpdesk CROW, goedemorgen.

Hoi Jacques, ik wil je nog graag een keer een vraag stellen over beeldkwaliteit.
In ons bestek hebben we een bestekspost opgenomen ‘Beheersen onkruid-elementenverharding’. In de praktijk zien we dat er altijd veel onkruid staat aan de rand van de verharding, vaak tegen de kantopsluiting, maar ook langs parkeervakken. Hebben we een middel om daar iets aan te doen?

Wat je schetst is een bekend probleem. Op de plekken die je beschrijft verschijnt vaak als eerste het onkruid. Een middel om daar iets aan te doen is het hanteren van een goed veegbeleid in de goten. Hoe beter je veegt, des te minder krijgt het onkruid een kans om daar te groeien. Bij voorkeur op te nemen in hetzelfde bestek, zodat aannemers in ieder geval niet naar elkaar gaan wijzen.

Ja dat weet ik Jacques, dat hebben we in ons bestek al geregeld. Maar het onkruid dat er staat stoort ons en ook de burgers, maar volgens de inspecteur voldoet het ‘aan het beeld’. Dat vinden wij werkwaardig.

Dat snap ik. Dat komt omdat er voor onkruid langs de rand van de verharding, ook wel ‘in de goot’ genoemd, geen afzonderlijke eisen zijn. Deze verharding is onderdeel van de totale oppervlakte van de wegverharding. Bij de beoordeling wordt getoetst op 2 criteria: hoogte en bedekkingsgraad. De hoogte is meestal geen probleem. Bij de beoordeling van de bedekkingsgraad is de hoeveelheid onkruid die aan de rand van de verharding staat meestal onvoldoende om het resultaat af te moeten keuren. Dit komt omdat een meetvak van in totaal 100 m2 moet worden beoordeeld, dus niet alleen ‘de rand’.
Wat feitelijk ontbreekt is een afzonderlijk beeldmeetlat ‘Beheersen onkruid-rand-elementenverharding’.

Komt die er wel?

Op dit moment is er in het kader van de herziening van de Kwaliteitscatalogus openbare ruimte een werkgroep geformeerd die met name ook voor deze praktijksituatie een oplossing moet bedenken. Of dit gaat leiden tot een afzonderlijke beeldmeetlat, dan wel tot een aanvullende eis voor onkruid op randen van verharding kan ik nog niet zeggen. De werkgroep is daar nog mee bezig. In ieder geval zal er op dit punt wel iets veranderen. 

Dat zou fijn zijn, dat zou mooi aansluiten bij onze behoefte. 

In dat geval heb ik goed nieuws. CROW gaat de komende jaren (nog) meer met de klant in contact om te kijken hoe we (nog) beter onze producten en diensten kunnen aansluiten op jullie wensen. Zet de koffie maar vast klaar!

Reageren?  

jacques.teunissen@crow.nl


De CROW-helpdesk beantwoordt dagelijks enkele tientallen vragen op het gebied van RAW, UAVgc en aanbesteden. Vragen stellen kan via het contactformulier, meer informatie treft u op de pagina Ondersteuning of stuur een e-mail naar helpdesk@crow.nl

Reacties

anoniem
Een meetvak moet minimaal 1 meter breed zijn, dit betekend dat je voor de meting wel alleen de rand van de verharding van 1 meter breed kunt meten of je bedekkingsgraad voldoet.
8-12-2017 12:03:29

Abonneer
 Security code
Scroll naar boven