Thema Deelmobiliteit
Thema Parkeren
Op het Nationaal Verkeerskundecongres op 31 oktober en 1 november 2018 in Den Bosch presenteert CROW de nieuwe parkeerkencijfers. Volgens Jolien Prins, beleidsmedewerker Mobiliteit en Verkeer bij de gemeente Haarlem, zijn de cijfers een belangrijke tool voor het parkeerbeleid.
De parkeerkencijfers van CROW worden door overheden gebruikt als hulpmiddel voor het maken van parkeernormen voor bijvoorbeeld woningen. De cijfers worden regelmatig geüpdatet. Op het Nationaal Verkeerskundecongres op 1 november 2018 in Den Bosch presenteert CROW de nieuwe cijfers. Volgens Jolien Prins, beleidsmedewerker Mobiliteit en Verkeer bij de gemeente Haarlem, zijn de cijfers een belangrijke tool voor het parkeerbeleid. “Maar maatwerk blijft nodig.”
Parkeerkencijfers zijn een hulpmiddel voor ambtenaren en andere partijen die zich bezighouden met parkeervraagstukken. Met de kencijfers kan het aantal aan te leggen parkeerplaatsen worden berekend voor een bepaald bouwproject, zoals een woonwijk, appartementencomplex, kinderdagverblijf of winkelcentrum, en combinaties daarvan.
Hoe komen de parkeerkencijfers tot stand?
De parkeerkencijfers worden samengesteld uit literatuuronderzoek en praktijkervaringen van gemeenten, maar zijn gebaseerd op een gemiddelde situatie. Dat betekent dat in veel gemeenten maatwerk nodig is voor specifieke situaties. Goed parkeerbeleid wordt de komende jaren alleen maar belangrijker. Veel gemeenten staan voor een enorme bouwopgave. Vooral rond de hoofdstad moet de metropoolregio Amsterdam tot 2040 met 300.000 woningen groeien. Het grootste deel daarvan moet binnenstedelijk worden gerealiseerd, dus in gebieden waar nu al auto’s geparkeerd worden.
Voor Haarlem is duidelijk parkeerbeleid van groot belang, weet Jolien Prins. “De opgave voor Haarlem voor 2040 is 15 duizend woningen, allemaal binnenstedelijk. Dat is een grote uitdaging voor deze stad. We willen de stad sociaal, betaalbaar, maar ook duurzaam, bereikbaar en leefbaar houden.”
Update parkeerkencijfers belangrijk
Volgens Prins is belangrijk dat de parkeerkencijfers regelmatig worden geüpdatet. Zo vertoont het autobezit in Nederland al vele jaren een stijgende lijn, maar zien we in zeer sterk stedelijke gebieden zoals Haarlem juist een daling en komt in stedelijke omgevingen het gebruik van deelauto’s en elektrische fietsen steeds meer op. “De oude parkeernormen voor nieuwbouw in Haarlem zijn nog vrij hoog. In het centrum houden we een norm van 1,2 parkeerplekken per woning aan. In de schil daarbuiten zelfs 1,5. Maar wij vroegen ons af: is dat niet te hoog? Voorheen werden de parkeerkencijfers bijna 1 op 1 vertaald naar de parkeernorm. Maar inmiddels zien we dat wij meer maatwerk nodig hebben.”
Prins geeft een voorbeeld: “we hebben vorig jaar onderzocht hoe groot het autogebruik is bij sociale woningbouw. Daar gold een parkeernorm van 1,2, maar door gegevens met elkaar te vergelijken bleek dat het werkelijke bezit veel lager is, zodat we ook met een parkeernorm van 0,9 uit de voeten kunnen. Die lagere norm maakt het makkelijker om sociale woningbouw te realiseren.”
Parkeernormen zijn onderdeel van een breder mobiliteitsbeleid
“Als gemeente willen we een “modal shift”, een gedragsverandering als het gaat om het gebruik van de auto. Een lager autogebruik en autobezit betekent immers een grotere verkeersveiligheid, minder vervuiling en minder parkeeroverlast.”
Maar beleid om die parkeernorm, waar mogelijk, te verlagen heeft ook een keerzijde. “Minder parkeerplekken op de ene plaats betekent ook dat de kans op parkeeroverlast elders groter is, en dat mensen de auto neerzetten op plekken waar dat niet wenselijk is. Dus zal je ook andere sturingsinstrumenten als parkeerregulering moeten inzetten. Parkeernormen staan uiteindelijk niet op zichzelf. Ze zijn een onderdeel van een breder mobiliteitsbeleid.”
Benieuwd hoe u de parkeernorm nog beter kunt laten aansluiten op uw ambities voor bouwen, wonen en duurzame mobiliteit? Kom naar het Nationaal verkeerskundecongres op 1 november 2018. Tijdens de Masterclass ‘Parkeerkencijfers, handleiding en tool’ op het Nationaal Verkeerskundecongres worden voor het eerst de nieuwe CROW-parkeerkencijfers gepresenteerd.
Delen via