CROW Academie: vanaf 10 mei weer cursussen op locatie. Lees meer

CROW & EMVI-Prestatiemeten: Hoe zit dat nou?

29-05-2019

Duim omhoogDeze vraag krijgt CROW vaker als het om de samenwerking met EMVI-Prestatiemeten gaat.
Eerst even wat achtergrond informatie. CROW stelt PastPerformance (CPP) beschikbaar met als primair doel de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer te verbeteren. Secundair kunnen de resultaten van de beoordelingen worden gebruikt als onderbouwing/motivatie bij een selectie van partijen bij een onderhandse aanbesteding. De opdrachtgever is zelf verantwoordelijk voor haar selectiebeleid; voor dit maatwerk heeft CROW geen tool beschikbaar. Ook opdrachtnemers hebben specifiek op hun organisatie toegespitste tools nodig voor inzicht en verbetering van hun prestaties.  

Voor opdrachtnemers heeft EMVI-prestatiemeten (EPM) een tool om de eigen prestaties te analyseren. Daar worden de resultaten van PastPerformance vaak met andere KPI’s gecombineerd.  Hiermee kunnen bedrijven beter scoren bij BPKV en BVP aanbestedingen.

Om deze systemen te voeden met beoordelingsresultaten, moesten de gebruikers de scores handmatig overnemen van de lijsten uit CROW Past Performance (kortweg CPP), de zogenaamde PDF’s. Om dit proces te vereenvoudigen en risico’s op foutief overtypen te vermijden is met EPM een koppeling gerealiseerd. Met deze koppeling heeft een opdrachtnemer toegang tot zijn beoordelingen om deze in EPM te kunnen gebruiken. Voor de duidelijkheid: gegevens van andere partijen zijn met deze koppeling NIET toegankelijk.

Veel opdrachtnemers vinden het belangrijk om in elk project de samenwerking te meten en de feedback te gebruiken om de eigen organisatie te verbeteren. Niet alle opdrachtgevers gebruiken CPP, daarom is een tweede koppeling in de maak. Deze maakt het mogelijk dat er een PP beoordeling wordt gestart op initiatief van de opdrachtnemer. De resultaten hiervan kunnen worden toegevoegd aan de CPP database. Hiervoor dient de opdrachtnemer wel aan vergelijkbare spelregels te voldoen als een CPP gebruiker. De kwaliteit van deze meting kan echter afwijken van metingen van opdrachtgevers die wel gebruik maken van CPP. Zij hebben immers een training gevolgd en hebben ervaring met het gebruik en de gedragscode. Om die reden worden de door de opdrachtnemer geïnitieerde beoordelingen voorzien van een tag/vlaggetje. Als deze uitbreiding beschikbaar komt, zal de opdrachtgever bewust moeten kiezen om deze beoordelingen zichtbaar te maken, default zal de CPP database alleen de beoordelingen van opdrachtgevers met een abonnement laten zien.

De derde koppeling betreft een koppeling voor opdrachtgevers voor het vullen van groslijst systemen. Deze is enkele jaren geleden ontwikkeld, maar is echter bij slechts één gemeente in een pilot toegepast. De huidige ontwikkelingen bij CROW richten zich meer op het aanpassen van de systematiek ten behoeve van de verbetering van samenwerking.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
Abonneer
 Security code
Scroll naar boven