RAW: daar komt meer bij kijken dan je denkt.

20-01-2017
Collega Pascal Kregting blikt terug op zijn eerste jaar als projectmanager RAW en kwam erachter dat de wereld van de RAW groter, complexer maar vooral ook boeiender is dan vooraf gedacht.

In november 2015 kwam ik, na vijf jaar in de sector gewerkt te hebben, in dienst van CROW. Vanaf dat moment heb ik mij vrijwel fulltime bezig mogen houden met de RAW-systematiek. Er zit er nu iets meer dan een jaar op; voor mij tijd om terug te blikken. In deze blog deel ik wat mij het meest is opgevallen.


Een vak apart

Na een jaar heb ik eindelijk de basale aspecten van de RAW-systematiek onder de knie. Daarbij heb ik het geluk dat ik onderdeel ben van een team van experts, die hun passie omtrent RAW met mij delen. Het lijkt er op dat ik minimaal nog een jaar nodig heb om de inhoudelijke kennis van mijn collega’s op het gebied van de systematiek te benaderen. In ogenschouw genomen dat ik er dan fulltime twee jaar mee bezig ben, besef ik mij na dit jaar hoeveel kennis er in markt aanwezig is. Tevens brengt dit het inzicht mee dat er met het beheer en de verbetering van RAW enorm veel kennis en kunde gemoeid is.


Grote groep gebruikers

Wat mij heeft verbaasd over RAW is de hoeveelheid gebruikers. Naast grote- en middelgrote projecten, die de gemiddelde Nederlander via de media voorbij ziet komen, wordt het (qua aantallen) voornamelijk gebruikt voor de vele “kleine” projecten. Er zijn ontzettend veel gebruikers van de systematiek. Iets wat ik altijd wel in mijn achterhoofd had, maar nu pas concreet is geworden.


Liefde voor het contracteringsspel

Over deze gebruikers gesproken: iets wat mij ook enorm heeft verbaasd is de liefde voor het spel rondom contracteren. De discussie die opdrachtgevers en opdrachtnemers in eerste instantie met elkaar aangaan om “gelijk te krijgen”. Heel af en toe blijft het bij een discussie, maar vaak genoeg mondt het uit in een dialoog, waarbij beide partijen kennis opdoen en dit niet alleen bij het huidige project kunnen gebruiken, maar ook zeker bij nieuwe aanbestedingen toe kunnen passen. 

Die passie voor het werk zie ik ook terug komen bij de leden van RAW-werkgroepen: experts die met elkaar iets maken, waar het collectief gebruik van kan maken. Iets wat ik geweldig vind om te zien en in schril contrast staat met, naar mijn mening, een “individualistische samenleving”.


Bijgesteld beeld

Kortom, het beeld dat ik had van een bestekschrijver heb ik behoorlijk bijgesteld. Van een startersfunctie voor een net afgestudeerde, die het vak begint te leren door het opstellen van juridische documenten, tot een expertfunctie voor een ervaren rot in het vak die veel contractervaring heeft en weet hoe hij het bouwproces goed op papier kan zetten.

Ik wil u, de gebruiker, hartelijk bedanken. Ik had me een jaar geleden niet kunnen voorstellen hoe leuk contracteren is en hoe mooi de markt is waarin dit wordt gebruikt.


Pascal Kregting,
Projectmanager CROW

Thema's

RAW

Reacties

Pascal
Hallo Michel,

Voordat ik bij CROW aan de slag ging heb ik voornamelijk bezig gehouden met innovatie icm watermanagement. Iets wat toendertijd weinig raakvlakken met RAW had. Er kwam af en toe wel "een bestekje langs", maar dat was ook minimaal. Vorig jaar kwam ik pas echt in contact met de RAW-systematiek.
Wat betreft het onderwerp "lege resultaatsbeschrijvingen"zal er altijd een afweging moeten worden gemaakt. Allereerst zal ik altijd de vraag moeten stellen of het onderwerp binnen de RAW-systematiek valt, of deze te standaardiseren is en of het grootste gedeelte van onze klanten het onderwerp gebruikt. Tevens moet er per onderwerp gekeken worden of het gaat om de relatie opdrachtgever en opdrachtnemer en niet bijvoorbeeld de relatie opdrachtgever en producent/leverancier (schrijf je bijvoorbeeld niet per ongeluk toch een specifieke leverancier voor). Ook voor ons geldt natuurlijk dat we zo dicht mogelijk op de markt proberen te staan om de systematiek zo actueel mogelijk te houden. Hartelijk bedankt dan ook voor de input. Mocht je meer onderwerpen hebben, waarvan je denkt dat deze in de RAW horen, dan zijn die meer dan welkom! Dan neem ik deze mee naar het team.
6-2-2017 14:19:42

Michel
Hoi pascal,

je schrjft in je blog dat je na vijf jaar in de sector terecht bent gekomen bij het CROW en dat je na een jaar bij het CROW de basale aspecten van de RAW kent. Wat mij benieuwd is wat je daarvoor hebt gedaan. Was je geen RAW gebruiker of zeg je nu dat je na 5 + 1 jaar eigenlijk de basale aspecten kent.
Als RAW gebruiker, sinds 1990 , heb ik altijd een voorliefde voor de RAW en ben er nog steeds trots op dat ik ondanks de meer UAVgc aspecten die ik nu doe, nog steeds een goede kennis heb , en wil behouden, van de RAW.
Wat mij wel verbaast is dat er voor sommige onderwerpen in het vakgebied nog steeds geen "standaard" omschrijvingen zijn gemaakt, zoals bijvoorbeeld voor straatmeubilair. Hoe kijk jij tegenover deze 'lege" resultaatsbeschrijvingen?

succes met je verdere carrière
1-2-2017 11:30:52

Abonneer
 Security code
Scroll naar boven