Deze website maakt gebruik van cookies. Met functionele- en analytische cookies zorgen we er voor dat website goed werkt en verbeteren wij onze websites. Ook plaatsen we marketing cookies om je van persoonlijke content te voorzien. Wil je dit niet? Kies dan voor weigeren, we plaatsen dan alleen functionele en analytische cookies. Meer informatie.

In de spotlight: een rollend interview

18-01-2017
Onlangs was ik in het nieuws. Als verkeerskundige en programmamanager bij CROW Verkeer en Vervoer is dat toch een hele belevenis. In deze blog beschrijf ik hoe ik dat ervaren heb en waar ik rekening mee moest houden. Het eerste gesprek vond plaats in de auto (rijdend). Rijdt u mee?


Kilometers maken

Recent is het onderzoeksrapport uitgebracht over de verkenning naar de effecten van zelfrijdende auto’s op het wegontwerp en de richtlijnen. Al snel volgde om 17.30 uur een telefoontje van Radio 1 met de vraag of ik om 19.30 uur langs de A12 klaar kon staan voor een afspraak met journaliste Jacqueline Trehy. Natuurlijk kon dat. Rijdend in de auto van De Meern naar Woerden werd ik geïnterviewd. Echt even multitasken.

Jacqueline stelde vragen over de te verwachten veranderingen in het wegbeeld; hebben we nog bewegwijzering, borden en dergelijke nodig? Je doet je best om overal antwoord op te geven, ook al praat je over een situatie enkele tientallen jaren in de toekomst. Na anderhalf uur (!) is het interview klaar. Daarna wordt ook nog Rijkswaterstaat (partner in het project) benaderd door Jacqueline voor een bijdrage van hun kant. 


In woord en beeld

Op donderdag 12 januari was om 06.30 uur de eerste radio-uitzending. Deze wordt vervolgens op verschillende tijdstippen herhaald. Van anderhalf uur praten (+ nog het interview van Rijkswaterstaat) bleef 8 minuten over, waarvan 4 minuten uit mijn gesprek met Jacqueline. Een bericht wordt dus behoorlijk ingekort! Desondanks was ik zeer tevreden. Zo vaak kom je niet op de radio en krijgt je kennis zo’n breed publiek. 

Vervolgens stond het NOS Journaal aan de deur en gaf ik dezelfde dag om 09.00 uur een interview langs de A13 nabij Rotterdam The Hague Airport. Koud, camera op mij gericht, microfoon onder mijn neus en het razende geluid van de autosnelweg op de achtergrond. De vragen waren hetzelfde, maar ze werden nu gesteld door  Michael de Smit. En hij wilde de antwoorden graag van me in Jip en Janneke taal. Ga er als inhoudsdeskundige maar aan staan… 


Het resultaat

De hele dag speelde het door mijn hoofd. Wat heb ik gezegd? Wat gaan ze uitzenden? Om 18.00 uur zat ik aan de buis gekluisterd. En ik zag een mooi interview, met een verrassende visualisatie van hoe de weg er over 30-40-50 jaar uit zou kunnen zien. Benieuwd? Bekijk het NOS Journaal van 20:00 uur.

Voor mij als vakinhoudelijk professional een topdag en -ervaring die je niet wilt missen. Wel moet je een drempel over en durven (je kunt niet alles 100% goed zeggen). En nu? Mis ik de belangstelling? Nee hoor, ik ga weer gewoon met leuke, interessante, leerzame wegontwerpprojecten aan de slag. 

Meer weten over het onderwerp? Lees het zelf in het rapport ‘Zelfrijdende auto’s: verkenning van de implicaties op het ontwerp van wegen’.

Vriendelijke groet,

John Boender
Programmamanager CROW Verkeer en Vervoer

Reacties

Dirk de Baan
Mooie ervaring die je hier goed en treffend weergeeft.
23-1-2017 19:49:55

Abonneer
 Security code
Scroll naar boven