Hoe ga ik om met het mechanisch aanbrengen van straatwerk in een RAW-bestek?

20-01-2017

Straatwerk moet zoveel mogelijk mechanisch worden aangebracht. Dat geldt ook voor bestratingsmaterialen die vrijkomen uit het werk. Om vrijgekomen materialen geschikt te maken voor mechanische verwerking moet de aannemer soms extra handelingen verrichten, zoals het op een pallet opslaan in het aan te brengen verband. Moet de opdrachtgever hiervoor een bestekspost in het bestek opnemen? In deze rubriek een antwoord op deze vraag.

Met Jacques Teunissen, Helpdesk CROW, goedemiddag.

Goedemiddag. Ik wil graag een vraag stellen over het mechanisch aanbrengen van straatwerk . Specifiek, over het opnemen van besteksposten in het RAW-bestek.

En wat is dan precies uw vraag?

Wel, het gaat om het volgende: we krijgen bij inlichtingen steeds vaker het verzoek van inschrijvers om besteksposten toe te voegen in het bestek voor het palletteren van vrijgekomen bestratingsmateriaal.

Welke reden geven zij daarvoor aan?

Stenen die vrijkomen uit het werk en in het werk worden hergebruikt moeten, voor zover mogelijk, mechanisch worden verwerkt. Het vergt dus van de aannemer een extra handeling, namelijk: ervoor zorgen dat de vrijgekomen stenen ook daadwerkelijk mechanisch kunnen worden verwerkt. Deze handeling zien zij graag verwerkt in een afzonderlijke bestekspost. Snapt u?

Jazeker. Ik begrijp het wel, maar vanuit RAW zie ik daartoe geen directe noodzaak. Het is onderdeel van de uitvoeringswijze van de aannemer. Mogelijk is er straks, of nu al, een methode waarbij de stenen niet eerst netjes gerangschikt hoeven te worden. Door er een bestekspost voor op te nemen, en dus een resultaatsverplichting, zou elke aannemer deze voorgeschreven werkwijze moeten volgen.

Maar hoe regel ik het dan in het bestek?

Voorwaarde is dat het bestek alle noodzakelijke informatie vermeldt die een inschrijver nodig heeft om het werk te kunnen calculeren. Uit de beschrijving van het werk zal dus moeten blijken wát er vrijkomt, wáár het vrijkomt en wáár het moet worden verwerkt. Hoe dit wordt verwerkt behoort tot de uitvoeringsvrijheid van de aannemer en wordt in het RAW-bestek niet beschreven. Als de aannemer gebruik maakt van een methode waarbij hij de stenen  moet palletteren, behoort hij deze kosten in het ‘opbreken’ dan wel in het ‘aanbrengen’ van de stenen mee te rekenen. Eventueel kan hij deze kosten afzonderlijk specificeren bij de post ‘eenmalige kosten’.

Maar in de resultaatsbeschrijving voor het opbreken van bestratingsmateriaal kom ik wel tegen dat de aannemer moet palletteren of pakketteren!

Dat kan, dan is dat de wens van de opdrachtgever. Het gaat daarbij veelal om bestratingsmateriaal dat moet worden opgeslagen op de werf van de opdrachtgever. De opdrachtgever kan daarbij eisen stellen aan de afmetingen van het pakket of van de pallet waarop het materiaal bij de werf wordt aangeleverd en opgeslagen. Elke inschrijver is verplicht daarmee te rekenen. Hier is geen sprake van een keuzevrijheid maar van een verplichting.

Oké, ik heb hem door. Bedankt voor je antwoord, Jacques.

Stel uw vraag

De CROW-helpdesk beantwoordt dagelijks enkele tientallen vragen op het gebied van RAW, UAVgc en aanbesteden. Vragen stellen kan via het contactformulier of stuur een e-mail naar helpdesk@crow.nl.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
Abonneer
 Security code
Scroll naar boven