Sla navigatie over
afbeelding

IMBOR helpt Amsterdam bij benchmark en assetmanagement

19 oktober 2016

Thema Datagedreven assetmanagement

Het is in de loop van 2014 geweest dat de gemeente Amsterdam de eerste stappen zette richting het Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte (IMBOR).

Het vergelijken van gegevens tussen gemeenten of binnengemeentelijk, bijvoorbeeld als het gaat om groen- of wegbeheer, is tot nu toe lastig omdat vaak verschillende termen voor objecten worden gebruikt. De landelijke standaard IMBOR (Informatiemodel Beheer Openbare Ruimte), dat gezien kan worden als een uitbreiding op de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), moet daar verandering in brengen. Amsterdam is een van de eerste gemeenten die er ervaring mee heeft opgedaan en gebruikt IMBOR onder meer voor efficiëntere benchmarks en als basis voor haar assetmanagement.

IMBOR is niet alleen nuttig in het vergelijken tussen gemeenten, ook binnengemeentelijk heeft de standaard veel waarde. Zo is de gemeente Amsterdam opgedeeld in zeven stadsdelen. Ellen Devente-Prins, functioneel beheerder bij de gemeente Amsterdam, begon in 2002 als gegevensbeheerder bij een stadsdeel en heeft in de praktijk de nodige problemen ervaren. “Tot op heden hebben de stadsdelen hun eigen indelingen en hun eigen categorieën. Zij hebben het systeem kunnen inrichten zoals ze het zelf wilden en dat gaf dan ook vaak problemen bij het vergelijken tussen de stadsdelen. Er is in het kader van de implementatie van assetmanagement besloten om de beheersystemen vanuit de stadsdelen centraal te gaan plaatsen, waarbij ook het functioneel beheer wordt geprofessionaliseerd.”

Steeds meer gemeenten werken samen op basis van IMBOR

Niet alleen binnen Amsterdam wordt er samengewerkt op het gebied van het beheer van de openbare ruimte. In steeds meer gemeenten wordt die stap gemaakt. In de meeste gevallen worden daarbij ook de beheerdatabases samengevoegd. Dat heeft schaalvoordelen, maar het brengt ook de zoektocht met zich mee naar de meest geschikte indeling van de gezamenlijke database. Tijdens de Dag van de Openbare Ruimte, die gehouden werd op 29 september en waarbij ook een presentatie over IMBOR op het programma stond, kwam dat ook naar voren. Duidelijk werd dat er inmiddels meer samenwerkingsverbanden zijn die op basis van IMBOR werken, waarbij de standaard wordt gebruikt als ‘kapstok’ voor de nieuwe database. De kans is groot dat na de presentatie over IMBOR tijdens de Dag van de Openbare Ruimte, het aantal gemeenten dat gebruik gaat maken van de nieuwe standaard, alleen maar groter wordt. Of zoals een van de deelnemers het verwoordde: “De presentatie gaf me een flinke duw in de rug. Ik ben projectleider BGT-BOR voor vier kleine gemeenten. Wij staan op het punt om gezamenlijk een BOR-applicatie aan te schaffen. Waar ik tegenaan loop is de standaardisatie op gebied van data. Met IMBOR heb ik een stevig handvat in handen om het proces in goede banen te leiden.”
 
Frits de Jong


Lees meer informatie over IMBOR »
Meer informatie over BGT is te vinden op de website van VNG/KING.
Het volledige verhaal over Amsterdam en IMBOR, kunt u lezen op de website van iBestuur.nl.
 

Delen via