In deze blog deelt Taco Verkerk enkele inzichten op het gebied van risicoanalyses, opgedaan als risicomanager bij TAUW. Sinds kort is hij ook docent van de Basiscursus Risicoanalyse en -Management in de bouw en infra.
Ik heb niet precies bijgehouden en geteld hoeveel risicoanalyses ik heb geleid de afgelopen 5 jaar. Maar het zijn er zeker meer dan 120. Er zijn me dus zaken opgevallen gedurende die periode. Zoals in de voorbereiding. Voor elk van die analyses heb ik de opdrachtgever of projectleider dezelfde vragen gesteld: 'wat is het doel van het project?' en 'wat is het doel van de risicoanalyse?' en 'welk GOTIK element zou je als belangrijkste willen benoemen, Geld, Tijd, Kwaliteit?'.
De antwoorden op deze vragen zijn helemaal niet zo makkelijk als je verwacht, is mijn ervaring. Het projectdoel is vaak nog wel te geven, hoewel ‘groot onderhoud van een provinciale weg’ eigenlijk geen doel is. Achterliggende doelen kunnen zijn: bereikbaarheid verbeteren, verkeersveiligheid verbeteren, doorstroming. Doorvragen van mijn zijde levert dus altijd extra inzicht en informatie op. Niet in de laatste plaats voor mij als risicomanager, maar vaak ook voor mijn opdrachtgever.
Wat voor het projectdoel geldt, geldt nog sterker voor het doel van de risicoanalyse. Ik schat in dat de meerderheid van de antwoorden in de categorie 'om inzicht te krijgen in de risico’s voor het project' of 'omdat ik gevraagd ben dit te doen' valt. Even doorvragen brengt vaak verheldering en maakt het mogelijk de analyse en vraag richting de deelnemers te trechteren, te concentreren op waar het écht om draait. Zo kan een doel bijvoorbeeld zijn om een belangrijke mijlpaal te halen voor het project. Of om een aanbestedingsstrategie op te stellen door de uitvoeringsrisico’s in beeld te krijgen. Wat het doel ook is, het heeft invloed op de risico’s die voorzien worden en deze worden hierdoor vaak relevanter. Wat de kans om de toprisico’s in beeld te krijgen groter maakt.
Als ik in een zaal met mensen de vraag stel wat ze het liefst willen vermijden uit GOTIK; vertraging (Tijd), meerkosten (Geld) of kwaliteitsverlies (Kwaliteit) is er áltijd discussie. Áltijd worden er meerdere antwoorden gegeven en het liefst wordt er niet gekozen tussen de drie. Maar om een OTG (Ongewenste Top Gebeurtenis) te bepalen moet er wel degelijk gekozen worden. Dat heeft invloed op de risico’s die naar boven komen tijdens de inventarisatie. Dit is het derde inzichtmoment in de aanloop naar het daadwerkelijk inventariseren van risico’s voor een project.
Is het erg dat opdrachtgevers of projectleiders niet meteen de antwoorden paraat hebben op mijn vragen? Nee, dat is helemaal niet erg. Het geeft aan hoe makkelijk het is om in de waan van de dag hier overheen te stappen. En ook hoe deze simpele basisstap een verdiepingsslag kan maken voordat de risicoanalyse überhaupt echt begonnen is. Deze verdiepingsslag bevestigt hoe belangrijk de voorbereiding is en hoe belangrijk het is om je doelstellingen helder te formuleren. De eerste stap is dan gezet en het blijkt dus in de praktijk dat oubollige gezegden nog best vaak van toepassing zijn…
Taco Verkerk is adviseur bij TAUW en sinds kort maakt hij deel uit van het docententeam van de CROW-cursus Basiscursus Risicoanalyse en -management in de Bouw en Infra.
Basiscursus Risicoanalyse en -management in de Bouw en Infra
Voor wie?
De cursus is gericht op mensen die een rol (gaan) spelen bij het opstellen van risicoanalyses voor bouwprojecten en bij de beheersing van risico’s tijdens de uitvoering. De casuïstiek is vooral gericht op de infrasector, maar de kennis is ook goed toepasbaar in bouw- en utiliteitprojecten. Zowel medewerkers van aannemers, opdrachtgevers als adviesbureaus kunnen zich via deze cursus de basisbeginselen eigen maken van risicoanalyse en -management.
Hoe lang en waar?
1 dag op locatie Hotel Van der Valk Amersfoort-A1.
Wanneer?
Dinsdag 22 maart 2022.
Bekijk deze cursus of schrijf je direct in.
Delen via