Thema Fiets
Thema Wegontwerp en weginrichting
Een blog van Stan Wolters, Consulent CROW-Fietsberaad, over meetbare drukte op fietspaden en de beleving van fietsers.

Wat is drukte?
Wim van Tilburg (clustermanager Verkeer & Vervoer bij CROW en directeur CROW-KpVV) trapte de ochtend af door de vraag te stellen: wat wordt bedoeld met drukte op fietspaden? Gaat het om het aantal fietsers dat zich binnen een bepaalde tijd op een fietspad bevindt? Gaat het om het aantal fietsers dat stilstaat door opstoppingen bij verkeerslichten? Of zit drukte in het hoofd, in de beleving, het gevoel van de fietser?Vooraf hadden de deelnemers over deze vraag nagedacht. Wat blijkt: bij drukte op fietspaden wordt door de fietsers vooral een benauwende infrastructuur ervaren. Het gaat dan om te smalle fietspaden en een gebrek aan ruimte voor fietsers op kruispunten. In de discussie die volgde bleek dat dit toch ingewikkelder lag…
Beleving: vervolgonderzoek
In opdracht van CROW-Fietsberaad heeft Goudappel Coffeng een verkennend onderzoek gedaan naar de aard en omvang van ‘drukte op fietspaden’. Lotte van den Munckhof presenteerde, als voorgerecht van de proeverij, de uitkomsten. Hieruit kwam naar voren dat druktebeleving sterk afhankelijk is van individuele, sociale én fysieke factoren van fietsers. Dus infrastructuur te krap? Het kan zijn, maar veel speelt zich ook af in het hoofd van de fietser. Er werden verschillende vragen gesteld. Zijn hierin groepen te ontdekken? Wat zijn de determinanten? Zijn ze te beïnvloeden? Lotte heeft alle vragen verzameld en gaat dit voorjaar nog aan de slag met een belevingsonderzoek en het vinden van antwoorden.
Welke oplossingen zijn al voorhanden?
In de praktijk blijkt dat er al initiatieven en projecten zijn om drukte op fietspaden tegen te gaan. Deze passeerden de revue in de vorm van ‘pitches’. Aan bod kwam een gevarieerd spectrum van oplossingen in het kader van de beleving, tot aanpassingen in de ‘harde infrastructuur’ zoals het aanpassen van verkeerslichtenregelingen en het kruispuntontwerp. De pitches werden verdiept in de daaropvolgende workshopsrondes. Bekijk de menukaart voor het overzicht van alle workshops.Het thema leeft!
Dat het thema leeft bleek uit het aantal inschrijvingen. In totaal waren er ongeveer 80 deelnemers (officieel was er plaats voor 60…). Gelukkig was er ruimte genoeg en kon iedereen aanschuiven bij het ‘menu’. Ook stroomde de sessie binnen twee weken helemaal vol. Volgens mij een goede basis voor een vervolg.Wilt u op de hoogte blijven van het project en de uitkomsten van het verkennend onderzoek en het vervolgonderzoek ontvangen, of meelezen, meepraten en meebouwen?
Laat het me gerust weten. Mail naar stan.wolters@crow.nl.
Ik ben benieuwd naar uw reactie!
Stan Wolters
Consulent CROW-Fietsberaad
stan.wolters@crow.nl
Delen via