Sla navigatie over

De 5 trends in opleidingen binnen de GWW: what’s hot?

27 oktober 2015

Zit u te wachten op een wetenschappelijk onderbouwd onderzoek naar de (toekomstige) opleidingsbehoefte in de bouw & infra? Sorry, dan heb ik u met de titel van dit bericht op het verkeerde been gezet en kunt u stoppen met lezen*.

Zit u te wachten op een wetenschappelijk onderbouwd onderzoek naar de (toekomstige) opleidingsbehoefte in de bouw & infra? Sorry, dan heb ik u met de titel van dit bericht op het verkeerde been gezet en kunt u stoppen met lezen*. Bent u nieuwsgierig naar de daadwerkelijke vragen die we bij CROW momenteel krijgen van organisaties die willen investeren in de kennis, vaardigheden en attitude van hun mensen? Lees dan vooral verder!  
 

Dicht op de praktijk

Drie jaar geleden begon ik als hoofd Opleidingen binnen CROW. Best even wennen: ben je van oorsprong landbouwingenieur, werk je 12 jaar voor ingenieursbureaus (bodem, civiel), daarna bij CROW als specialist aanbesteden, contracteren en risicomanagement…en dan word je ineens verantwoordelijk voor het opleiden van – jaarlijks – bijna 5.000 professionals in de gww. Wat weet je dan van het ‘vak’ van opleiden? En beschik je dan zelf wel over de juiste kennis en competenties?
 
Welnu, dat bleek geen issue. Mijn voorganger had de boel goed op orde. Ik werk samen met een onderwijskundig adviseur die écht verstand heeft van opleiden (didactiek enzo) en mijn veronderstelde tekortkoming (ik ben een man van de inhoud) bleek juist een voordeel. CROW staat namelijk dicht op de werkpraktijk van zijn cursisten, en dát is juist onze kracht als opleider: we weten wat er speelt en stemmen ons aanbod daar op af. Dat is wat anders dan een (commerciële) opleider die zelf geen dossierkennis heeft, wat docenten van de straat plukt, en er dan van uitgaat dat die een goed, objectief verhaal kunnen houden.
 

De 5 trends

Maar wat speelt er dan echt in die werkpraktijk? En hoe vertaalt zich dat naar de leervraag van onze klanten/cursisten? Dit is wat we momenteel merken bij CROW:
  1. Organisaties zijn steeds bewuster bezig met de studiekeuze. Ze sturen werknemers niet meer klakkeloos naar een leuke cursus om hun kennis te vergroten over een onderwerp; de keuze wordt steeds vaker expliciet gekoppeld aan de doelstellingen van de organisatie.
  2. Klassikaal opleiden is niet voldoende. Organisaties zetten het coachen van werknemers, of ‘learning on the job’, steeds vaker in als middel om theoretische kennis daadwerkelijk te laten landen in de praktijk. Vaak nog wel in combinatie met klassikale opleidingsvormen.
  3. De vraag naar Blended learning groeit: een mix van klassikaal opleiden met online vormen van leren (e-learning). Dit is niet alleen positief voor de cursist (hoger leereffect), ook de werkgever ziet voordelen in deze flexibele leervorm (studeren in de eigen tijd van de werknemer).
  4. Soft skills krijgen steeds meer aandacht. Bij (decentrale) overheden maar ook in het bedrijfsleven binnen de gww gaat het naast kennis over de inhoud steeds vaker over competenties op het gebied van sociale vaardigheden zoals samenwerken en communiceren.
  5. Om dan toch af te sluiten met een inhoudelijke trend, u zult hem wel herkennen: veel organisaties stomen hun personeel momenteel klaar voor het werken met moderne contractvormen (lees hier hoe Ingenieursbureau Amsterdam dat aanpakt). Dat is de reden waarom CROW de Leergang Modern Contractmanagement heeft ontwikkeld.

Inspelen op trends

Op veel van de trends spelen we nu al actief in (zie ook onze nieuwe Educatiebrochure 2015-2016):
  • Onze relatiemanagers maken samen met organisaties cursussen op maat.
  • We monitoren het leereffect met benchmarkonderzoek.
  • We bieden kenniscoaches aan.
  • Onze klassikale cursussen worden steeds vaker ondersteund door e-learning modules of andere online kennisproducten.
Maar voor sommige trends is meer tijd nodig. Zo zijn wij momenteel druk in de weer om een leergang te ontwikkelen die gericht is op het ontwikkelen van soft skills, juist voor professionals die werkzaam zijn in het fysieke domein. Dat doen wij onder de werknaam Ambtenaar 3.0 (maar we zoeken nog een naam die minder abstract klinkt!). En als we daarmee klaar zijn, zien we ongetwijfeld weer nieuwe trends waarop we in willen spelen. Welke zie ik over het hoofd? Ik hoop dat u ze met me wilt delen!
 
Niels van Ommen
 
* Bent u wel geïnteresseerd in een wetenschappelijk onderzoek naar de (toekomstige) opleidingsbehoefte in de bouw & infra? Lees dan eens het rapport Bouw aan de Toekomst!, een onderzoek van TNO in opdracht van Bouwend Nederland. Weliswaar een hele andere insteek dan mijn bovenstaande, simplistische weergave van de trends in opleidingsland (want gericht op MBO, HBO en WO), maar u zult ook overeenkomsten ontdekken. Vooral als het gaat om die soft skills.
 
 

Delen via