CROW Academie: Alle cursussen gaan zo veel mogelijk online door. Meer informatie

Wensenlijst voor verbetering van VISI

02-08-2019

Beste lezers,

Tot nu toe heb ik veel geblogd over linked data maar nog niet over de open BIM standaarden van het BIM loket. Hieronder een plaatje van VISI, nou ja, plus wat van VISI een moderne BIM standaard zou maken: informatie kunnen delen, uitwisselen, verrijken vanuit meerdere applicaties. Waarbij VISI de status van de informatie waarborgt: is dit alleen voorgesteld, of ook geaccepteerd?

VISI


VISI is een van de oudste open BIM standaarden, en daarom ook een ingewikkeld ding: een standaard waarmee je een applicatie kan inrichten die garandeert dat alle partijen in en project dezelfde informatie hebben en zich aan een afgesproken proces houden. Met een apart datamodel voor raamwerken, waarin je dat proces, met daarbij behorende transacties, vastlegt en óók de informatie definieert die met berichten moet worden meegestuurd, waarin dan weer bijlages met documenten kunnen zitten in alle gewenste bestandsformaten. Daarnaast een apart onderdeel, PSB, waarin je rollen en verantwoordelijkheden vastlegt (van het gehalte Pietje is hier de uitvoerder). Zo heb je straks een heel projectdossier. Tenminste, in de applicatie. Waar modern denken over BIM het mantra “data scheiden van applicatie” heeft, is de informatie in VISI juist terug te vinden in de applicatie, en niet als publicatie waar je vanuit andere applicaties ook informatie uit kunt halen. Wat ervoor zorgt dat applicaties met VISI-keurmerk, als extra’s of specials worden uitgerust met API’s en andere toeters en bellen. En als je dan gewend bent aan één applicatie is het moeilijk om over te stappen.

Het is 30+ graden dus ik ga niet te veel meer typen. Dit wilde ik met jullie delen: mijn wensenlijst voor VISI. Met dank aan Suzan van den Broek en Lotte Bekendam, de analyse van Stephanie Hall over archivering en VISI en de kritische blik van Bas Hoorn van Future Insight op het functioneren van de markt voor VISI applicaties.


VISI


En ik zou niet de brutale Elisabeth zijn, als ik niet alvast zonder last of ruggenspraak cijfers zou hebben toebedeeld, over hoe de huidige VISI versie scoort op mijn wensenlijst. Een 5 is goed, of niet van toepassing ;-)

VISI


Zo, nu ga ik lekker zwemmen. En ijsjes eten. En in mijn auto zitten, want die heeft wél airco.

Elisabeth Klören
 

Reacties

Flip Rosdorff
Ik neem aan dat dit prikkelend is bedoeld om meer uit de open standaard VISI te gaan halen. VISI (iso standaard) kan ook bij BIM een belangrijke rol spelen i.p.v. allerlei API’s. Maar dan zal de overheid iets meer moeten doen dan alleen het gebruik van open standaarden voorschrijven en vervolgens met de armen over elkaar gaan zitten. Het BIM model van BuildingSMART geeft goed weer hoe het zou kunnen; maar dan moeten we wel zo willen gaan werken en daar wringt de schoen irm de diverse visies en verdienmodellen. Nog een mooie uitdaging voor de komende jaren!
13-8-2019 17:41:50

Abonneer
 Security code
Scroll naar boven