Thema Datagedreven assetmanagement
Blog van CROW'er Elisabeth Klören over hoe 'ver-piep' je de Bouwwerk Informatiemanagement (BIM) implementatie in je eigen organisatie?
Hoe 'ver-piep' je de Bouwwerk Informatiemanagement (BIM) implementatie in je eigen organisatie? Dat was de vraag waar BIM Coaches met elkaar aan de slag gingen tijdens de netwerkbijeenkomst op 21 oktober jl. in Utrecht. In deze sneak preview van het resultaat vind je de top 8 tips.
Waarschuwing: deze tips ter harte nemen leidt tot het niet behalen van je maatschappelijke opgaven op het gebied van energietransitie, klimaatadaptatie, circulariteit, grootschalig onderhoud, veiligheid en mobiliteit. Daar heb je een grote hoeveelheid informatie bij nodig, en een volwassen, op risico’s en processen sturende assetmanagement organisatie. Zonder BIM lukt dat je niet!
Tip 1: Maak BIM niet urgent
BIM? We hebben belangrijkere zaken te doen. BIM is niet urgent. Waarom zou jouw organisatie meteen beginnen? Over een paar jaar lift je wel met de koplopers mee.
Tip 2: BIM is iets voor experts
Laat je organisatie en het management focussen op hun kerntaken, dat is al moeilijk genoeg. BIM, daar heb je specialisten voor, en eventueel een externe projectleider. Of houdt het klein en beheersbaar: je eigen medewerkers hebben hun eigen verantwoordelijkheid om initiatieven te ondernemen.
Tip 3: Plan niets, de techniek verandert zo snel
Technologische ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Je moet voor BIM niet teveel vooruit denken. Tijd, middelen en een planning regel je wel als er een initiatief van de werkvloer komt.
Tip 4: Niet te veel communiceren
Ben je al die mails en berichten van collega’s ook beu? Die fout gaan we met BIM niet maken. Eerst iets tofs ontwikkelen. Als het volwassen is, na een paar jaar, kunnen we de organisatie nog wel meenemen.
Tip 5: Geen aandacht voor weerstand
Collega’s en managers die er niet in geloven? Gewoon negeren, die trekken wel weer bij!
Tip 6: Geen aandacht voor succes
Ga door! Vooral niet de aandacht vestigen op de stappen die je al gezet hebt of wat je organisatie al goed doet.
Tip 7: Een halve insteek is het hele werk
We hebben het al zo druk met zijn allen. En: Doorzetten is saai, blijf pionieren en pilotten.
Tip 8: Doe steeds iets nieuws
Borgen en beheren is voor watjes. Pas processen die draaien niet aan, schop geen heilige huisjes omver. BIM komt erbij.
Ingewijden zullen bij de tips deze ideeën van John P. Kotter (boek: Leading change) hebben herkend; op de Kenniskaart “BIM transitie in organisaties” van BIM loket vertaald naar tips voor de Nederlandse bouwsector.
Geïnspireerd tot actie?
Wil je weten wat BIM is en wat zowel project-, ontwerp- als beheerafdelingen van gemeenten, provincies en waterschappen kunnen doen? Schrijf je hier in voor de Basisopleiding BIM Professional.
Delen via