Sla navigatie over
afbeelding

Voorbereid op de Eikenprocessierups en het Mediterraan Draaigatje

26 februari 2020

Thema Assetmanagement

Redactie

De gemeente heeft te maken met nieuwe planten en plaagdieren zoals de Eikenprocessierups en de mierensoort het Mediterraan Draaigatje die de nodige problemen geven in de openbare ruimte.

Wethouder Gert-Jan Schotanus hing maandag 17 februari de eerste nestkasten op bij de parkeerplaats aan de Burgemeester Bruin Slotssingel, om vogels te lokken die de rupsen graag op hun menu zien.
 

Preventie van rupsnesten

De gemeente zet in op het beperken van overlast van de eikenprocessiepups zoals afgelopen zomer. Hiervoor worden vijftig nestkasten voor pimpelmezen en koolmezen opgehangen op de plekken rond bomen waar de grootste concentratie verwacht wordt.

Verder worden op strategische locaties biologische bestrijdingsmiddelen ingezet om te voorkomen dat de rupsennesten uitgroeien en brandharen gaan produceren. Zodra de gemeente de eikenprocessierups waarneemt of een melding binnen krijgt, wordt een aannemer ingeschakeld die gespecialiseerd is in het bestrijden van de rups. Bij de bestrijding worden de nesten opgezogen om verspreiding van de brandharen te voorkomen. Ook een expert doet regelmatig zijn ronde om preventief nesten weg te zuigen, voor ze voor overlast kunnen zorgen. De eerste prioriteit ligt bij sport- en spelplekken, scholen, zorgcentra en fietsroutes.
 

Mediterraan Draaigatje

De gemeente blijft samenwerken met het Kennis en Adviescentrum Dierplagen in Wageningen in de bestrijding van het Mediterraan Draaigatje. De mieren zijn vaak aanwezig op zonnige plekjes zoals in muurtjes en bijvoorbeeld ook direct onder stoeptegels. De gemeente is vorig jaar de insecten met stoom te lijf gegaan. Deze methode wordt ook ingezet bij de onkruidbestrijding en lijkt effectief, maar zal zeker ook dit jaar herhaald ingezet moeten worden.

Hoewel de gemeente een gifvrije gemeente is, heeft ze wel samen met een vijftal andere gemeenten een ontheffing aangevraagd om in uiterste nood, als stomen echt niet meer helpt, met toxisch materiaal te mogen bestrijden. De gemeenteraad heeft aan dit extreme scenario haar goedkeuring gegeven. Van belang is de samenwerking met de bewoners. De bestrijding is pas effectief als zowel vanuit de openbare ruimte als de particuliere tuinen en huizen de mieren bestreden worden.

De mieren kunnen erg vervelend zijn omdat ze planten in de tuin opeten en gangen graven die voor verzakkingen kunnen zorgen.


Integraal plan

In Nederland hebben we steeds vaker te maken met nieuwe soorten die hier goed blijken te gedijen. De ongewenste vreemde flora en fauna komen hier terecht omdat ze ‘meereizen’ vanuit de zuidelijke landen. Zo is het mediterraan draaigatje waarschijnlijk in ons land terecht gekomen met grond van tuin- of potplanten uit Zuid-Europa. Door de klimaatverandering gedijen de insecten ook in ons land goed.

Nog voor de zomer verwacht de gemeente met een integraal plan te kunnen komen voor de aanpak van invasieve planten en dierplagen.

Bron: Alphens.nl

Delen via